Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, vrea ca magistratii sa fie platiti ca functionari publici * Scanteia conflictului a fost aprinsa de ministrul Justitiei, Monica Macovei, care a facut promisiuni salariale fara a avea acoperire si sustinere din partea Executivului * Magistratii se vor adresa factorilor responsabili din Uniunea Europeana

Judecatorii si procurorii din Romania sunt la un pas de a inceta orice activitate. In toate birourile din instante si parchete se discuta, pe fata, despre bataia de joc cu care magistratii sunt tratati de actuala putere. Scanteia acestei profunde nemultumiri a fost aprinsa de declaratia fara acoperire - facuta in urma cu doua saptamani - de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei. Aceasta a anuntat ca, printr-o ordonanta de urgenta, vor fi eliminate discriminarile salariale existente intre diverse categorii de judecatori si procurori, discriminari intervenite in cursul anului 2004 printr-o initiativa a ministrului Justitiei de atunci, Cristian Diaconescu. Institutia condusa de Monica Macovei a prezentat Guvernului un proiect de ordonanta de urgenta care ar fi eliminat aceste nedreptati. Demersul ministrului Justitiei a fost insa unul total neprofesionist. Intr-o prima etapa, Monica Macovei nu a solicitat - conform procedurii - avizele de la Ministerul Finantelor si de la Ministerul Muncii. In etapa a doua, cu ordonanta primita inapoi, a cerut avizele, care nu au fost acordate, ceea ce inseamna, pe de o parte, ca ministrul Justitiei nu beneficiaza de sprijinul Executivului, si, pe de alta parte, ca Executivul nu are aceleasi idei despre Justitie ca si titularul portofoliului.

Bomboana pe coliva in toata aceasta afacere a pus-o insa ministrul Finantelor, Ionut Popescu, care - in adresa nr. 15253/26.01.2005 - afirma ca "magistratii reprezinta o categorie bugetara careia trebuie sa i se aplice un sistem salarial similar cu cel al functionarilor publici". Ieri, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a organizat o conferinta de presa pe aceasta tema, pentru ca - in virtutea acestei afirmatii facute de un membru al Guvernului - problema depaseste conotatiile unei polemici salariale, fiind deja vorba de o desconsiderare fara precedent a puterii judecatoresti, pusa in aceeasi caruta, spre exemplu, cu bugetarii/functionarii de la primarii. Reprezentantii AMR au protestat ieri fata de "atitudinea de desconsiderare manifestata fata de magistratii tarii, in vadita contradictie cu declaratiile de la inceput de mandat", aratand ca "declaratiile, indemnurile si asigurarile de sprijin prezidential-guvernamental nu au fost insa urmate si de masurile asteptate".

Totodata, in cadrul conferintei de presa s-a precizat clar ca "magistratii Romaniei nu accepta sa se atenteze la statutul lor constitutional de putere in stat", prin asocierea si asimilarea cu functionarii publici, care sunt controlati si subordonati ierarhic puterii politice. In mod deosebit, AMR a criticat discursurile presedintelui Traian Basescu, care a promis tot sprijinul pentru o Justitie independenta - atat in timpul campaniei electorale, cat si dupa castigarea alegerilor -, dar care nu sustine prin masuri concrete aceasta promisiune. Fata de aceasta situatie, reprezentantii magistratilor au aratat ca - daca Guvernul nu-si va reevalua pozitia fata de statutul magistratilor - vor sesiza factorii de decizie europeni.

Ca o dovada in plus fata de desconsiderarea aratata de Guvern puterii judecatoresti, AMR a reamintit faptul ca, la inceputul anului, Ministerul Justitiei a dat avize favorabile pentru marirea salariilor demnitarilor din Executiv si Legislativ. Saptamana trecuta, magistratii din mai multe judete au inaintat proteste presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu si Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, in protestul magistratilor clujeni se vorbeste de nerespectarea angajamentelor din Programul de guvernare pe perioada 2005-2008, de ignorarea separatiei puterilor in stat, de expedierea judecatorilor si procurorilor "in categoria unor simpli functionari, in zilele in care reforma in Justitie este in atentia tuturor organismelor interne si internationale". La randul sau, Consiliul Superior al Magistraturii a emis, saptamana trecuta, un comunicat de presa in care se pronunta pentru inlaturarea discriminarilor salariale, cu atat mai mult cu cat acestea au fost denuntate inclusiv de responsabilii Uniunii Europene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.