CNSAS a primit, ieri, dosarele de la MApN, continand documentele fostei Directii a V-a Securitate si Garda si insumand aproximativ opt metri liniari.

"In perioada urmatoare, se va perfecta si procesul de prelucrare a documentelor fostei Directii a V-a - Contrainformatii Militare - precum si a dosarelor penale gestionate de Directia Instantelor Militare, aflate in prezent in arhiva de la Cernica", a anuntat CNSAS.

Astazi, va fi predata Colegiului baza de date automata a fostei Securitati, din cadrul fostului Centru de Informatica si Documentare (C.I.D.).

Aceasta va permite identificarea rapida a tuturor dosarelor din arhiva in care se regaseste numele unei persoane, nu doar cel in care persoana respectiva figureaza ca titular. Colegiul CNSAS urmeaza sa mai preia, de la Ministerul Public - Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin Sectia Parchetelor Militare si a parchetelor militare din subordine, un numar de 12.222 de dosare penale create de fosta Securitate.

Nu in ultimul rand, CNSAS ar putea lua drept exemplu modul pragmatic in care cehii au rezolvat aceasta problema: acestia au publicat toata arhiva fostei lor Securitati pe Internet, deconspirand, cu cheltuiala minima si-n timp eficient, peste 75.000 de ofiteri ai politiei politice.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.