Dezbaterile privind reformarea PSD au fost amanate, din cauza conditiilor meteo care au facut imposibila deplasarea catre Bucuresti a liderilor din teritoriu. Nastase le-a pregatit acestora un document de 100 de pagini cu "sugestii" despre innoirea partidului, astfel incat PSD sa ramana "cel mai puternic" dintre toate

Proaspat intors de la vanatoarea celor 187 de mistreti, presedintele PSD s-a gandit sa treaca la fapte mai bune si sa se ocupe de regenerarea faunei de pe domeniul propriu. Inspirat de iesirea in natura, liderul fostului partid de guvernamant s-a apucat sa scrie documente importante care vorbesc despre innoire, unitate, transparenta si profesionalism. Un capitol aparte al documentului de 100 de pagini este rezervat unei analize a rezultatului alegerilor, dar cel referitor la asumarea responsabilitatii pentru esecul neasteptat va fi redactat probabil cu alta ocazie.

Sugestiile lui Nastase catre pesedisti

Sedinta Biroului Executiv al PSD, in care trebuia dezbatut documentul cu pricina, a fost amanata pentru acest sfarsit de saptamana. Daca vremurile nu mai sunt favorabile social-democratilor lui Nastase, acum nici vremea nu mai tine cu ei. Circulatia ingreunata de conditiile meteo a facut imposibila deplasarea la centru a liderilor de filiale, asa incat pesedistii vor avea ragazul necesar sa studieze cu mare atentie cele 100 de pagini pana la intalnirea de sambata. Ei vor face concurenta liberalilor, care au programat Congresul ordinar tot la sfarsitul acestei saptamani. Presedintele Nastase considera ca rolul BEx este de a initia o "dezbatere deschisa" in privinta strategiilor PSD, partid care a fost, in ultima vreme, subiectul multor "speculatii, zvonuri, presupuneri si critici". El sustine ca, dincolo de controversele legate de viitorul formatiunii sale politice (a se citi conflictul Nastase - Iliescu), pesedistii au cu totii acelasi obiectiv, anume "reformarea si regenerarea".

Notiunea de responsabilitate, in viziunea vanatorului

In acest scop, Nastase a mentionat cinci principii potrivit carora este gandita reconstructia PSD: modernizarea, unitatea, responsabilitatea, onestitatea in relatia cu electoratul, presa si societatea civila si profesionalismul. Cel care prin esecul personal in alegeri a trimis partidul in opozitie vorbeste despre responsabilitate, intelegand prin asta "asumarea de catre partid a obiectivelor si prioritatilor celor care au votat PSD, reprezentarea intereselor categoriilor sociale defavorizate, precum si a celor care sunt hartuiti de actuala putere si dati afara din slujbe". In schimb, el isi rezerva "responsabilitatea" pentru perioada in care a fost premier si pe care o defineste ca fiind "cea mai performanta guvernare" de dupa revolutie. Nastase a mai declarat ca intentioneaza sa propuna modificarea Statutului partidului, in sensul de a se prevedea formula Comitetului teritorial al presedintilor de organizatii judetene ca structura intermediara intre Delegatia Permanenta si Biroul Executiv.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.