Partidele din coalitia de guvernamant au cazut de acord asupra restructurarii cabinetului Tariceanu. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat, luni seara, dupa sedinta Consiliului National de Coordonare al Coalitiei ca partidele de guvernamant au acceptat ca restructurarea cabinetului este o necesitate.

Videanu a precizat ca pana lunea viitoare fiecare partid component va veni cu propria evaluare referitoare la restructurarea actualului cabinet.

Astfel ca, saptamana viitoare PNL, PD, PC si UDMR se vor intalni din nou la masa negocierilor, pentru a pune la punct detaliile concrete. Reprezentantii Coalitiei au declarat ca la sedinta CNC nu au abordat si probleme concrete legate de anumiti ministri sau restructurarea posturilor de vicepremieri.

In schimb, Alianta PNL-PD a stabilit ca schema Guvernului sa nu mai cuprinda functiile de vice-premieri si ministri delegati, dupa ce Executivul va fi restructurat.
Senatorul PD Radu Berceanu a declarat dupa sedinta Consiliului National de Coordonare al Aliantei ca PNL si PD au cazut de acord asupra ideii ca restructurarea va presupune un guvern redus numeric fata de cel actual, desfiintarea posturilor de vice-premieri si ministri delegati, reducerea numarului de agentii, prin comasare, si trecerea acestora in subordinea directa a Guvernului, fara a mai trece prin Cancelaria primului-ministru. Berceanu a negat informatiile potrivit carora partidul sau ar fi dorit pastrarea unui singur post de vicepremier pentru care sa fie nominalizat un reprezentant al PD.

Miza fondurilor comunitare
Liberalii si democratii au mai decis ca, in urma restructurarii, sa creeze un minister al dezvoltarii regionale.

"S-a discutat despre ideea ca unul dintre domeniile care sa aiba minister sa cuprinda parte de dezvoltare regionala, pentru ca e vorba de absorbtia fondurilor comunitare, care trebuie sa-si gaseasca o relatie directa si o responsabilitate in acelasi timp", a adaugat Berceanu.

Senatorul democrat s-a aratat totusi sceptic in ceea ce priveste disponibilitatea celorlalte partide care formeaza coalitia de guvernamant in privinta punctului de vedere al Aliantei privind restructurarea.

UDMR vrea transporturile, dezvoltarea regionala si comunicatiile
Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca formatiunea pe care o conduce ar prefera sa se ocupe de dezvoltarea regionala, transporturi si comunicatii.

"Noi ne-am asumat transporturile, dezvoltarea regionala si in continuare vrem sa ne asumam comunicatiile. De ce m-am referit la transporturi si dezvoltarea regionala? In legatura cu dezvoltarea regionala avem o abordare aparte. (...) Noi credem ca viziunea noastra, care sprijina descentralizarea cat mai puternica, ar putea sa ajute foarte mult in domeniul dezvoltarii regionale", a explicat liderul Uniunii. El a adaugat ca dezvoltarea regionala este inseparabila de procesul de descentralizare.

In ceea ce priveste transporturile, Marko Bela a spus ca UDMR are o opinie foarte clara: in Romania s-a gresit foarte mult in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii, pentru ca nu a existat o strategie in acest domeniu. Intrebat daca ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Borbely Laszlo, ar putea fi viitorul ministru al transporturilor, Marko Bela a spus ca este multumit de activitatea acestuia, insa nu poate sa raspunda pozitiv la o astfel de intrebare.

Totodata, Marko Bela a aratat ca nu agreeaza desfiintarea functiilor de ministru de stat. De asemenea, liderul UDMR a aratat ca rolul ministrilor delegati trebuie regandit, fiind de parere ca o serie de agentii, autoritati etc. trebuie fie subordonate unor ministere, fie comasate, iar altele pur si simplu ar trebui sa dispara.

Voiculescu vrea "un guvern mic si ieftin"
Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, s-a aratat dispus sa accepte restructurarea uneia dintre cele doua functii de vicepremier, numai daca cea ramasa va reveni partidului sau.

Ieri, PC a anuntat ca va prezenta proiectul sau de restructurare a Guvernului in cadrul sedintei CNC de luni.
"La sedinta la care au participat numai liderii partidelor din arcul guvernamental s-a luat decizia ca subiectul restructurarii ori remanierii guvernului sa fie amanat o saptamana. Intre timp, toate partidele din coalitie vor prezenta propriile propuneri pe acest subiect", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al formatiunii, deputatul Bogdan Ciuca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.