Liberalii si democratii au discutat ieri, separat, formulele de restructurare a Guvernului. PNL si PD au viziuni diferite, viziuni pe care liderii lor spera sa le armonizeze.

Democratii considera ca remanierea nu este suficienta, spunand ca vor un guvern cu mai putine portofolii, pentru a da un semnal electoratului ca si politicienii pot face sacrificii. Presedintele PD, Emil Boc, declara ca democratii vor un guvern format din maximum 15-17 ministere si reducerea numarului de vicepremieri de la trei la unul. Propunerea democratilor nu a ramas fara replica. Presedintele UDMR, Marko Bela, considera ca cea mai eficienta varianta de reorganizare a Guvernului este rediscutarea protocolului Coalitiei.

Democratii, insa, nu cred ca restructurarea guvernamentala ar trebui sa conduca la renegocierea protocolului coalitiei. Emil Boc considera ca discutiile pe aceasta tema nu sunt prioritare, pentru ca toate partidele coalitiei sunt reprezentate in guvern presedintele PD catalogand afirmatiile referitoare la o eventuala renegociere a protocolului drept politicianiste.

"Nu se impune renegocierea protocolului de coalitie, pentru ca asta ar insemna sa cadem in diletantism si in politicianism. Daca dorim sa ne respectam obligatiile de la formarea guvernului, nu avem nevoie de renegocieri sau alte discutii suplimentare care nu ar face altceva decat sa lungeasca demersul si sa demonstreze ca nu dorim de fapt sa realizam restructurarea guvernului", a declarat ieri presedintele PD, la finalul sedintei Biroului Permanent National (BPN) al partidului.

Renegocierea protocolului, o propunere politicianista
Emil Boc a tinut sa precizeze ca PD "nu este interesat de ciolane", ci de un mecanism eficient de functionare a guvernului si de respectul fata de banul public.

Presedintele PD a aratat ca restructurarea trebuie sa porneasca de la obiective, nu de la persoane, pentru ca atunci aceasta nu va putea fi realizata. "PD are pregatite toate instrumentele necesare pentru a putea purta toate discutiile pe marginea restructurarii guvernului, dar, evident, le discutam, in primul rand, cu partenerii nostri de alianta si de coalitie", a spus liderul democrat.

Totodata, Boc a precizat ca nu au existat referitoare la reorganizarea guvernului cu presedintele Traian Basescu.
Presedintele PD a reamintit faptul ca, inca de investirea guvernului, s-a facut promisiunea unei restructurari a executivului, care ar duce la economisirea banului public, la reducerea birocratiei, la cresterea performantei, si, nu in ultimul rand, la o compatibilizare a structurilor sale cu cele similare din tarile Uniunii Europene.

Liberalii ii sustin pe Flutur si Nicolaescu
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca la intalnirea de ieri a conducerii PNL s-a discutat restructurarea Guvernului, Radu Stroe fiind desemnat din partea PNL sa stabileasca principiile restructurarea, alaturi de democrati.

Olteanu a precizat ca cei doi responsabili din partea PNL - seful Cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu, si secretarul general al Guvernului, Radu Stroe - lucreaza deja la un set de documente, care vor fi supuse discutiilor in Alianta si in Coalitie.

Bogdan Olteanu a declarat ca remanierea nu a fost discutata in conducerea liberalilor, dar "Comitetul Executiv al PNL si-a manifestat din nou sustinerea politica pentru ministrii Flutur si Nicolaescu".

In ceea ce priveste problema reducerii numarului de ministere, presedintele Camerei Deputatilor a mentionat ca nu se va porni discutia de la numarul de portofolii sau de la numarul de agentii dorite, ci de la asigurarea functiunilor necesare.

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca "nu avem un proiect, asteptam ca cine are un asemenea popiect sa vina in Consiliul National de Conducere al Coalitiei sa il sustina (...) Sa fie un proiect pentru eficientizarea activitatii Guvernului".

Presedinte UDMR, Marko Bela, considera ca "la nivel de ministri, nu suntem prea multi si, trebuie sa va spun ca, colegii mei au fost performanti, la nivelul 2 si 3 as propune cateva schimbari". Marko Bela afirma ca restructurarea guvernului ar trebui sa vizeze in primul rand secretarii de stat.

Negocierile privind reorganizarea Cabinetului Tariceanu urmau sa inceapa ieri seara. Dupa sedinta conducerii liberale, Bogdan Olteanu anunta ca Alianta PNL-PD si coalitia guvernamentala vor analiza modul de restructurare a guvernului, in cadrul sedintei conducerii coalitiei guvernamentale urmand sa fi stabilite principiile pe baza carora va fi restructurat executivul: eficienta procesului de integrare europeana si a cheltuirii banului public.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.