Chiar daca recunosc ca Legea lustratiei este cam tardiva si va avea un "efect palid" pentru societatea romaneasca, reprezentantii societatii civile si ai partidelor politice spun ca adoptarea acesteia este necesara ca "un semnal de moralitate, menit sa marcheze despartirea de comunism". Unul dintre initiatorii legii, Mona Musca (PNL), a declarat, ieri, ca proiectul trebuie pus in acord cu hotararile CEDO si cu prevederile Constitutiei, pentru a nu ingradi drepturile eventualilor lustrabili de a alege si de a fi ales.

Spre deosebire de varianta adoptata in Senat, in cazul lustrabililor din administratie, legea va prevede limitarea accesului acestora la functii pe o perioada de 5 ani, in timp ce pentru lustrabilii care participa la alegeri va exista doar obligatia ca acestia sa-si recunoasca responsabilitatea pentru greselile trecutului printr-o declaratie pe propria raspundere.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.