Remanierea este posibila, dar schimbarea primului-ministru ori a Guvernului este paguboasa

Pentru ca democratii vor neaparat sa faca schimbari in actuala formula de guvernare, premierul nu mai respinge ideea unei remanieri. Si asta la doar cateva zile dupa ce declara ferm ca nu se vor opera modificari la nivelul Executivului, pentru ca acest lucru ar pune in pericol stabilitatea politica si, implicit, aderarea la 1 ianuarie 2007. Liderii PD i-au transmis insa ca nici macar schimbarea primului-ministru nu ar duce la instabilitate politica, cu atat mai putin o remaniere, ori o restructurare. In plus, democratii l-au invitat sa reciteasca protocolul Aliantei, unde este prevazuta o reducere a numarului de ministere.

Este de asteptat ca toate aceste probleme sa fie discutate astazi, la nivelul Aliantei si, ulterior, in sedinta Consiliului National de Conducere al coalitiei.

Premierul insista asupra mandatului de patru ani

Intre timp, premierul Tariceanu tine sa precizeze cu fiecare ocazie ca are un mandat de patru ani, pe care intentioneaza sa il duca pana la capat.

"Guvernul pe care il conduc a fost investit de Parlament, subliniez, de Parlament, si nu de altcineva, pentru un mandat de patru ani. Mi-am asumat aceasta functie pentru intreaga durata a mandatului si nu pe o durata limitata si intentionez sa-mi duc mandatul la bun sfarsit, cu echipa mea, pana la finele lui", a declarat ieri Tariceanu, in cadrul unei emisiuni televizate.

Seful Executivului a adaugat ca declaratiile si analizele care apar saptamanal in legatura cu schimbarea sa din functie si a Guvernului nu il ajuta in demersurile de politica externa. Potrivit primului-ministru, semnalele si analizele care vorbesc de schimbarea Guvernului dau interlocutorilor "un sentiment de nesiguranta". "Cred ca aceste lucruri sunt paguboase pentru noi, pentru tara. Nu e vorba aici de Tariceanu sau de un membru al cabinetului, ci vorbesc in general. Se pare ca, la capitolul acesta, multi din cei care sunt azi in viata politica mai au multe de invatat", a mentionat seful Executivului.

Remaniere neanuntata

In privinta remanierii, premierul si-a nuantat pozitia. Desi a spus ca nu este de acord cu o astfel de masura, a introdus varianta unei "remanieri neanuntate".
"N-am sa va spun ca toata lumea e perfecta insa, asa cum am mai spus si in alte dati, remanierile nu se anunta inainte", a afirmat premierul. El a aratat ca este constient de faptul ca nu toti ministrii sunt in egala masura performanti, precizand ca ii apreciaza pe membrii cabinetului in functie de performante, in functie de rezultate, in functie de abnegatia cu care isi fac treaba. Categoric, insa, spune ca Flutur nu este pe lista posibililor remaniati. "Daca cineva isi imagineaza ca in urma crizei determinate de gripa aviara il voi schimba pe Flutur se insala", a spus primul-ministru.

"Alianta este functionala"

Contrar aparentelor, presedintele PNL spune ca Alianta D.A. este functionala, iar liderii PNL si PD se inteleg bine. "Alianta este functionala, am o relatie buna cu colegii mei din Partidul Democrat", a spus premierul. El a dat ca exemplu intalnirea organizata la inceputul saptamanii trecute la Senat, cu grupurile parlamentare ale coalitiei si implicit ale Aliantei. In opinia premierului, atunci a fost dat "un mesaj concludent si un imbold parlamentarilor pentru a-si face datoria in asa fel incat obiectivele sa fie atinse". Exemplul nu a fost insa prea convingator. Asta daca tinem cont de declaratiile acide facute de democrati in zilele care au urmat intalnirii respective, dar si de faptul ca la sedinta de plen de joi senatorii coalitiei au chiulit in masa. Astfel ca "imboldul" de care vorbeste Tariceanu nu prea a dat roade.

Demisie de onoare

Intrebat daca Guvernul va demisiona in cazul in care Romania nu va fi primita in UE la 1 ianuarie 2007, Tariceanu a raspuns: "Sigur ca ar fi un moment politic extrem de greu si cred ca romanii ar primi prost o astfel de decizie si ar trebui sa evaluez atunci ce este de facut. Este foarte posibil ca intr-o astfel de situatie un gest de onoare sa trebuiasca sa fie facut".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.