Fostul sef al statului senatorul Ion Iliescu este de parere ca, mai mult decat social-democratii, presedintele Traian Basescu este cel care isi doreste sa fie schimbat primul-ministru, astfel incat, mai mult din acea directie, trebuie asteptate schimbari

"Eu va spun ca, mai mult decat noi, doar Basescu si-ar dori schimbarea primului-ministru. Nu stiu. Mai degraba dintr-acolo putem sa ne asteptam la asemenea schimbari", a declarat la Cluj, a finalul mesei rotunde "Omul politic si sfidarile lumii de azi", Ion Iliescu.

Senatorul social-democrat a afirmat ca, pe de alta parte, nu schimbarile de guvern sau de prim-ministri sunt factorul cel mai periculos din punct de vedere al instabilitatii. "Pe vremea domnului Emil Constantinescu s-au schimbat trei ministri si Conventia a mers cum a mers, nu s-a daramat nimic", a spus Iliescu.

"O motiune n-ar darama Guvernul"

Referitor la o eventuala motiune de cenzura, fostul sef al statului nu crede ca ar putea duce la dizolvarea guvernului, rolul acesteia fiind mai mult acela de a trage la raspundere executivul pentru greselile pe care le-a facut. "A fost vreo motiune de cenzura care sa darame vreun guvern? Dar ar forta guvernul sa vina sa dea niste explicatii, pentru ca probleme sunt si guvernarea actuala are anumite tare, inclusiv lipsa de coeziune, lipsa de continuitate in administratie", a declarat Ion Iliescu.

El a explicat ca alternanta la guvernare este curenta in multe state europene, dar se schimba doar niste varfuri - ministrii, demnitari la nivel central si local - dar in administratie se inregistreaza o anumita continuitate. Senatorul PSD a dat spre exemplu situatia din domeniul gospodaririi apelor, unde "s-au apucat sa schimbe directorii pe linie politica ca sa-si plaseze clientela politica. Asta este naravul nenorocit al politicii noastre. Va trebui sa-l curmam. Avem, de fapt, o lege in legatura cu functionarul public si cu stabilirea lui, dar vad ca au gasit pentru fiecare formule de iesire", a spus Ion Iliescu.

Referitor la polul social, Ion Iliescu a dat asigurari ca
acesta va fi doar un forum de dezbatere, o platforma de afirmare pentru oameni care nu sunt neaparat interesati de inregimentarea intr-un partid.
"Eu vad aceasta actiune mai mult ca o miscare in planul societatii civile, ca sa grupam cat mai multi oameni care vor sa aiba niste platforme de manifestare. Mi s-a parut ca aceasta forma deschisa, relaxata, raspunde mai bine asteptarilor unora", a spus Iliescu.

Fostul sef al statului considera ca acest forum social poate relansa stanga romaneasca. "Vad, in primul rand, interesul cu care a fost primita aceasta idee. Si la formularea, numai, a acestei propuneri, deja au aparut vreo sase sau sapte partide care nici nu prea sunt cunoscute, care au manifestat interes si vor fi prezente", a mai spus Iliescu.

C. V. Tudor: PRM nu va sustine motiunea PSD

Corneliu Vadim Tudor s-a razgandit. PRM nu va semna si nu va sustine motiunea cenzura pe care intentioneaza sa o depuna PSD, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele PRM.

Liderul PRM a precizat ca nu mai doreste sa colaboreze cu PSD "pe vorbe". El a sustinut ca in PSD exista "centre de putere" care il impiedica pe Mircea Geoana sa semneze un protocol de colaborare parlamentara cu PRM.

Presedintele interimar al organizatiei PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca formatiunea din care face parte va introduce, in mod sigur, la sfarsitul lunii iunie o motiune de cenzura impotriva actualului guvern.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.