Fostul sef al statului, senatorul PSD Ion Iliescu, considera ca initierea unei motiuni de cenzura de catre aceasta formatiune nu pune in pericol stabilitatea politica a Romaniei, pentru ca se refera la problemele interne ale tarii si nu la cele legate de integrarea europeana.
"Motiunea de cenzura este un instrument politic de actiune al opozitiei menit a mentine Guvernul cu mintea treaza si cu picioarele pe pamant. Acest demers face parte din practica parlamentara democratica si este misiunea Guvernului sa fie pregatit la tot felul de avertismente", a declarat ierim la Palatul Parlamentului, Ion Iliescu. El a dat spre exemplu Italia, unde "s-au schimbat guvernele ca manusile", dar economia a progresat continuu. Fostul sef al statului i-a sfatuit pe membrii actualului Guvern sa lase deoparte disensiunile politice interne din coalitie si sa se ocupe de problemele legate de integrarea europeana la termen a Romaniei. Ion Iliescu a reiterat eforturile fostei guvernari de a incheia capitolele de negociere preluand in 2001 un decalaj foarte mare fata de tarile candidate.

De altfel, premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut ieri, in discursul de la Palatul Parlamentului, si contributia opozitiei in integrarea europeana. Primul-ministru a aratat ca integrarea europeana nu este doar apanajul Guvernului, sau al administratiei, ci este un proces, la care am contribuit cu totii dupa 1990: putere si opozitie; oameni politici si cetateni; partide si societate civila; administratie publica si mass-media.

In asteptare

Presedintele PSD Mircea Geoana a anuntat ca motiunea de cenzura pregatita de partidul sau va fi depusa in Parlament imediat dupa reuniunea Consiliului European din luna iunie. Potrivit lui Geoana, textul acesteia este deja conturat de un colectiv coordonat de vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu.

Fondatorul PSD, Ion Iliescu, spune, insa, ca partidul sau nu are forta necesara sa formeze un guvern.
"PSD nu are forta necesara sa formeze un guvern. Dar problema este ca cei de la guvernare sa-si analizeze fortele si capacitatile si oamenii pentru a deveni mai buni. Dar noi suntem datori sa ridicam niste probleme, care sunt problemele mari ale tarii la care acest guvern a manifestat mari slabiciuni si pe care motiunea de cenzura trebuie sa le semnaleze", a declarat Ion Iliescu la finalul sedintei saptamanale a Biroului Permanent National al PSD. In ceea ce priveste o posibila colaborare cu PRM, Mircea Geoana spune ca o decizie va fi luata abia dupa 16 iunie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.