In loc sa-si plateasca datoriile de 100 de milioane de dolari catre statul roman, firmele americane, sustinute de "cumnatii Geoana", au folosit profiturile facute in Braila pentru a-si achizitiona noi active.

Mircea Geoana a facut lobby pentru firme care au saracit bugetul de stat cu 100 de milioane de dolari

"Averea" a prezentat ieri informatii despre un dosar penal aflat la Parchetul General, in care apar numele lui Mircea Geoana, presedintele PSD, a cumnatului sau Ionut Costea si a fostului ministru de Finante, Mihai Tanasescu, in legatura cu un prejudiciu de 100 de milioane de dolari adus Ministerului Agriculturii pana la sfarsitul anului 2004. Astazi prezentam fragmente care reflecta modul de actiune al firmelor americane "Transchem" si "Transag", sustinute de cei trei fosti inalti demnitari.

Administratorul americanilor nu a platit nici arenda

Romania a cumparat utilaje din SUA pentru modernizarea agriculturii prin firma americana "Transchem", sustinuta initial de Mircea Geoana si Ionut Costea. Pentru acest lucru, "Transchem" a facut un imprumut de 160 de milioane de dolari garantate de statul roman. O alta firma americana ("Transag Production Company" SRL) s-a ocupat de exploatarea utilajelor, iar din profituri trebuia sa plateasca ratele de imprumut. Insa, "Transag" s-a sustras sistematic de la achitarea obligatiilor. Pentru a evita sa plateasca banii, Ilija Tal, administratorul filialei din Braila a SC "Transag Production Company", a inregistrat in contabilitate doar pierderile, motiv pentru care statul a platit (pana la sfarsitul anului 2002) partenerului american peste 55 milioane de dolari. In mod normal, acesti bani trebuiau platiti din profiturile firmei. Ilija Tal a refuzat sa achite banii pana si celor de la care a arendat peste 5.200 de hectare de teren.

Cu profiturile a cumparat alte firme

Refacandu-se contabilitatea, s-a ajuns la concluzia ca la Braila "Transag" a avut profituri de zeci de milioane de dolari. In loc sa plateasca datoriile catre statul roman (care i-a cumparat si inchiriat utilajele), Transag si-a cumparat firme romanesti (ex. Sitas SA Braila), si-a construit silozuri proprii si chiar a facut o firma pentru producerea de uleiuri minerale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.