Guvernul a eliminat principiul imunitatii fostilor membri ai Guvernului pentru activitatile exercitate in timpul mandatului. Modificarea s-a realizat printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de ieri a Executivului prin revizuirea Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala.

"Astfel, fostii membri ai Guvernului pot fi cercetati fara nici o procedura sau aviz prealabil. Este un mijloc de crestere a transparentei institutionale", a afirmat ministrul Justitiei, Monica Macovei . Principiul eliminarii imunitatii se va aplica inclusiv la nivelul fostilor secretari de stat. Macovei a explicat ca noua reglementare nu trebuie privita ca o masura indreptata impotriva unui anumit Guvern, in conditiile in care prevederile ordonantei de urgenta vor fi aplicabile si in cazul actualilor membri ai Executivului, in momentul in care acestia isi vor fi incheiat mandatul. Pana atunci insa, demnitarii in functii nu pot fi cercetati fara procedurile speciale conferite si prin Constitutia Romaniei.

Urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor se va realiza, posibil, dupa caz, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de Parchetul National Anticoruptie, iar judecarea acestora va intra in sarcina Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Comisia speciala de urmarire penala va fi constituita din cinci membri, numiti pentru un mandat de trei ani care nu poate fi reinnoit, componenta fiind aprobata prin decret prezidential, la propunerea ministrului Justitiei si a ministrului Administratiei si Internelor. Membrii Guvernului vor prezenta situatia privind gestionarea activitatii ministeriale de care au raspuns, precum si problemele aflate in curs de derulare, pe baza unui protocol de predare-primire, in termen de 15 zile de la data incetarii mandatului Guvernului sau al unuia dintre membri. Monica Macovei a subliniat ca masura a fost solicitata de Comisia Europeana si ca trebuia realizata pana la sfarsitul lunii ianuarie 2005.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.