Reactiile membrilor Biroului Permanent au fost vehemente, indiferent de culoarea politica pe care o reprezentau. Monica Macovei prezenta in scrisoare punctul de vedere al unui expert european, conform caruia parlamentarii romani sunt cei care obstructioneaza lupta anticoruptie.

Prima intrebare pe care si-au pus-o cei prezenti a fost cine este acest expert, necunoscut pentru senatori. "Ministrul justitiei ne-a prezentat, printr-o scrisoare, punctul de vedere al unui expert despre care nu stie nimeni nimic", au spus cei din sala. Suparat a fost si Vacaroiu, care a comentat: "Nu te duci la Bruxelles si, in loc sa aperi sistemul sau sa dai explicatiile care se cer, pui gaz pe foc si acutizezi situatia". Cei mai multi membri ai biroului s-au simtit jigniti mai ales de textul scrisorii, din care reiesea ca parlamentul este "dusmanul luptei anticoruptie".

"Ministrul Macovei se duce la Bruxelles si le demonstreaza ca procedura ei este foarte corecta, dar ca parlamentul se opune", au mai spus senatorii, ca raspuns la afirmatiile din textul scrisorii referitoare la modul cum ar trebui sa fie numiti procurorii cu functii de conducere de la inalta Curte de Casatie sau DNA.