Romania are interese, inclusiv politice, in Republica Moldova, a declarat miercuri, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga.

"De aceea, suntem preocupati la nivel guvernamental, administrativ si international sa gasim cele mai bune facilitati pentru cetatenii din Republica Moldova", a precizat Vasile Blaga, in cadrul unei intrevederi avute cu Ministerul britanic al Afacerilor Externe, Jack Strow, privind asigurarea pregatirii profesionale pentru Modelul European de Informatii Operative.

In ceea ce priveste temerile unor politicieni europeni ca Romania ar fi acordat cetatenie unui numar foarte mare de moldoveni, ministrul Blaga a explicat ca aproximativ 8.000 de persoane din tara vecina au obtinut si cetatenia romana, ceea ce nu reprezinta, in opinia sa, foarte mult. Referitor la cererile de vize, oficialul MAI a afirmat ca Romania este pregatita sa preia toate practicile care sa favorizeze libera circulatie a cetatenilor moldoveni.

De asemenea, el a precizat ca trebuie sa fie exceptati de la viza cetatenii unor state fata de care sunt interese politice, cum este si cazul Republicii Moldova. La randul sau, secretarul de stat in Ministerul britanic al Afacerilor Externe, Kim Howells, a declarat ca se asteapta la un dialog mult mai amplu intre Uniunea Europeana si Republica Moldova dupa aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. De asemenea, el si-a exprimat speranta ca evolutia Romaniei dupa intrarea in UE va produce efecte pozitive si asupra conflictului din Transnistria, unde exista o problema "prin prezenta trupelor rusesti, care contravine acordurilor internationale".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.