Consilierul prezidential regreta ca a lasat PNL pe mana lui Tariceanu si spune ca fuziunea cu PD este absolut necesara pentru coagularea fortelor politice de dreapta.

Pentru prima data de la retragerea sa din fruntea PNL, Theodor Stolojan declara ca a acceptat functia de consilier prezidential pentru ca nu a mai fost dorit in partid. Fostul lider liberal a spus ca, in noiembrie 2004, a delegat presedintia PNL lui Calin Popescu Tariceanu, urmand ca, in momentul insanatosirii, sa isi reia locul la conducerea partidului.

"De ce nu am revenit in PNL? Pentru ca, din momentul din care s-a inceput formarea Guvernului, nu mai eram dorit de grupul care a format Guvernul. Tariceanu nu m-a sunat pentru a ma chema sa contribui la formarea Guvernului", a explicat Stolojan, luni seara, in cadrul unei emisiuni televizate.
El a precizat ca singurul care l-a cautat a fost Traian Basescu, iar acesta i-a oferit un post de consilier prezidential.

Fuziune PNL-PD

Acum, Theodor Stolojan s-a hotarat sa revina in prim-planul scenei politice, hotarat sa schimbe actuala conducere a PNL. El propune un proiect de unificare a dreptei, in care fuziunea cu PD reprezinta un punct esential.

"Voi incerca, impreuna cu colegi din PNL, sa tragem cateva semnale de alarma, sa propunem un proiect politic, care trebuie sa ajunga in final la aceasta coagulare a fortelor politice de dreapta, deci inclusiv fuziunea dintre PNL si PD. Cred cu tarie in acest proiect", a spus Stolojan.

Insa daca nu va reusi sa transforme in realitate acest proiect, el nu exclude faptul ca ar putea forma o alta constructie politica. "Categoric nu exclud, pentru ca, pana la urma, sunt niste valori liberale, sunt niste idealuri pentru care lupt", a spus Stolojan.

Tariceanu, principalul vinovat

Principalul responsabil de situatia in care se afla acum PNL si Alianta a fost facut actualul presedinte liberal. In opinia sa, Tariceanu a gresit pentru ca a respins fuziunea cu PD, "un partid politic puternic de centru-dreapta". "Va pot spune, fara nici un fel de retinere, ca as fi preferat sa deleg pe altcineva care sa continue ceea ce noi am scris in acest program politic la vremea respectiva", a declarat Stolojan.
In plus, el l-a acuzat pe presedintele liberal ca sustine anumite grupuri de interese.

"Domnul Tariceanu are un grup foarte restrans care ia decizii si care apoi sunt dezbatute, poate uneori nu sunt dezbatute, alteori sunt pur si simplu comunicate. Eu n-am avut un grup in PNL, eu am format o echipa si am cautat sa fiu echidistant fata de toti membrii PNL, desi stiam ca unii dintre ei au un anumit grup format, de exemplu, in jurul domnului Patriciu", a continuat el.

Potrivit lui Stolojan, in prezent, oamenii care au alte puncte de vedere sunt inlaturati din procesul decizional al partidului.

Critici dure la adresa Guvernului

Actualul consilier prezidential a criticat extrem de dur modul in care au fost puse in practica principalele puncte din proiectul de guvernare. In opinia sa, masurile luate de Executiv in ceea ce priveste cota unica, administratia publica centrala, Fondul Proprietatea, au fost total gresite.

Iar daca el ar fi detinut functia de prim-ministru, nu ar fi luat niciodata decizia ca toate veniturile din capital sa fie impozitate cu aceeasi cota.

"Aici a fost o influenta nefasta. Datorita diferentelor de dobanzi, noi trebuia sa impozitam din prima clipa dobanzile cu 16 % ca si celelalte venituri.
Nu exista nici o scuza pentru ca un venit din capital sa fie impozitat cu 10% sau deloc, si alte venituri cu 16%", a spus Stolojan.

El a criticat si haosul din administratia publica centrala, unde nu a fost inceputa nici pana acum o reforma reala.

Dar si problemele care exista la nivelul restituirii terenurilor. "Fondul Proprietatea sufera de un mare neajuns: s-au amestecat borcanele", a spus Theodor Stolojan.

Nu respinge functia de premier

Fostul presedinte PNL spune ca ar accepta functia de premier, daca va exista la un moment dat o majoritate parlamentara care l-ar sustine. El a precizat insa ca nu doreste caderea Guvernului si nu alearga pentru functii. In ceea ce priveste sefia PNL, el a apreciat ca Mona Musca "ar fi un presedinte ideal" pentru aceasta formatiune si ca "toata lumea" este convinsa de acest lucru.

Tariceanu: La Cotroceni exista multe regrete

Starea precara a fostului lider al PNL a reprezentat motivul pentru care acesta nu a fost contactat la momentul formarii Guvernului, a afirmat, in replica, premierul Tariceanu. In ceea ce priveste acuzatia ca nu a respectat programul de guvernare prezentat in campania electorala, premierul a subliniat ca orice cabinet trebuie judecat dupa performante, si nu dupa impresii. "Se pare ca la Cotroceni exista multe regrete", a spus Tariceanu, aluzie la faptul ca, in urma cu cateva saptamani, si presedintele Traian Basescu spunea ca regreta ca l-a numit in functia de prim-ministru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.