Potrivit presedintelui Partidului Socialistilor Europeni (PES), Poul Nyrup Rasmussen, Romania are nevoie de un alt guvern si asta in conditiile in care, dupa parerea sa, “exista un dezastru la nivel economic si social”.

"Acum aveti un dezastru in situatia financiara - ati redus cresterea economica la putin peste trei procente, ceea ce este dezastruos. Nu exista initiative pentru reducerea cozilor de la farmacii. Cu certitudine ca aveti nevoie de un nou guvern", a afirmat ieri, la Ploiesti, liderul socialistilor europeni.

De asemenea, oficialul european a sustinut ca Partidul Social Democrat are toate sansele sa revina din nou la putere, "in beneficiul romanilor", mentionand in acest sens ca noua conducere a PSD este "foarte consecventa".

"Nu ii este usor, dar imbina intr-o combinatie reusita modestia, vointa si absenta compromisurilor in lupta impotriva coruptiei. Vad o enorma competenta atunci cand oamenii compara viata de acum cu fosta guvernare, de aceea sunt foarte increzator in viitorul PSD", a afirmat liderul PES.

La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a adaugat ca Romania ar fi trebuit sa aiba un alt guvern inca din 2004. "Zilele guvernului sunt numarate", a afirmat Geoana, motivand aceasta consideratie prin scandalurile care au loc in interiorul coalitiei aflate la guvernare.

Optimist, el a adaugat ca proiectul lansat reprezinta un raspuns atat pentru politica romaneasca, cat si pentru socialismul european. "Exista posibilitatea sa ajungem la guvernare mai repede decat cred sau se tem unii, tinand cont de cat de impleticit este actualul Guvern", a conchis liderul PSD.

Cartonas rosu pentru Cabinetul Tariceanu

Presedintele PES nu a ezitat sa critice actuala guvernare din Romania, care, in opinia sa, "a obosit si nu mai are idei".
"Actuala guvernare de dreapta din Romania este reprezentata de oameni care au obosit, care nu mai au idei si care, pe deasupra, sunt plicticosi. Daca intrebi Guvernul ce a facut pentru pensionarii romani care stau la coada ore in sir pentru a-si lua medicamentele sau pentru muncitorii care au salarii foarte mici, nu primesti nici un raspuns. Daca intrebi Guvernul ce face pentru transporturi, din nou nu primesti nici un raspuns", a afirmat Rasmussen, adaugand insa ca, pentru a preveni aceste situatii in viitoarea guvernare, PSD trebuie sa-si aplece urechea spre ceea ce spun oamenii, spre nevoile lor.
Acesta le-a transmis celor peste o mie de participanti la eveniment ca acum PSD se reinnoieste, iar "social-democratii nu mai spun acum ca sunt stapanii lumii sau sunt aproape de asta, asa cum spuneau in guvernarea trecuta". In finalul discursului sau, Rasmussen a aratat cartonasul rosu actualului Guvern de dreapta, in aplauzele si uralele social-democratilor prezenti in curtea sediului PSD.

Vanghelie - in al doilea esalon de pregatire

Inca de marti ne-a fost anuntata, cu "surle si trambite", lansarea unui nou program al Partidului Social Democrat, intitulat "Romania - generatia 2008". In acest sens, presedinteleui PSD, Mircea Geoana, a precizat ieri, la Ploiesti, ca programul este consacrat "alinierii la modelul european si lansarii unei noi generatii de politicieni" si este structurat pe trei tronsoane.

In prima etapa sunt lansati acei social-democrati care doresc sa lucreze in cadrul viitorului aparat executiv, respectiv in functiile numite la nivel local si regional. Cea de-a doua faza a programului va fi legata de cei care isi manifesta interesul pentru functiile alese. "Aici intra Marian Vanghelie si alti colegi care doresc sa candideze pe listele noastre de consilieri locali, consilieri judeteni, primari, parlamentari sau parlamentari europeni. Ei vor face parte din al doilea esalon de pregatire", a explicat Mircea Geoana.

Ultima etapa a proiectului va fi legata de lansarea acelor social-democrati care isi propun sa faca o cariera in cadrul PSD si care doresc, potrivit lui Geoana, sa-si dedice munca in folosul partidului. "Si pentru ei este nevoie de o pregatire speciala", a adaugat acesta, sustinand totodata ca a venit momentul - pentru PSD si clasa politica romaneasca - lansarii unui program precum "Romania - generatia 2008".

Pe de alta parte insa, liderul PSD considera ca nu exista nici un conflict intre noua generatie de politicieni si cei mai in varsta: "Nu prin conflict se rezolva problemele, ci prin eliminarea criteriului de varsta ca un criteriu afirmativ sau discriminatoriu in partid. Sunt oameni competenti, onesti, care indiferent de varsta lor, au loc in echipa PSD".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.