Scandalul izbucnit la Senat saptamana trecuta, dupa ce o tanara adusa de liberala Norica Nicolai in sala de sedinte a votat nestingherita in locul alesilor, a starnit un val de propuneri pentru starpirea obiceiului parlamentarilor de a-si instraina cartelele de vot.

Mai ceva ca la politie, deputatii si senatorii ar trebui sa fie legitimati prin amprenta vocala sau prin cea digitala.

Ca sa nu mai iasa din sala si sa lase cartela de vot colegilor, dar mai ales pentru a-i "menaja" pe alesii nevoiti sa se speteasca votand la mai multe maini si cartele, deputatul PRM Adrian Moisoiu propune nici mai mult nici mai putin decat amprentarea vocala a prezentei senatorilor si deputatilor in sala de sedinte. Adica parlamentarii sa fie recunoscuti dupa voce atunci cand se pronunta pro sau contra unei legi. Sistemul insa ar putea fi usor pacalit de senatorii sau deputatii cu talente actoricesti, care pot sa imite vocile colegilor.

Institutul pentru Politici Publice, pe de alta parte, a lansat ideea ca parlamentarii sa fie recunoscuti cand voteaza dupa amprenta digitala. Organizatia propune ca la sistemul de vot deja existent sa se adauge o functie suplimentara prin care in momentul in care apasa butonul pentru a vota, senatorilor si deputatilor sa li se scaneze amprenta degetelor.

Libertatea

Sursa: LibertateaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.