Andrei Plesu a fost decorat, luni, cu Marea Cruce de Merit cu Stea a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, ca recunoastere a meritelor sale deosebite in favoarea acestei tari, se arata intr-un comunicat remis Mediafax. Consilierul de politica externa al presedintelui Traian Basescu a primit aceasta distinctie, conferita de catre presedintele federal Horst Köhler, de la ambasadorul german la Bucuresti, Wilfried Gruber.

Prin aceasta, Germania onoreaza angajamentul indelungat al lui Andrei Plesu pentru binele relatiilor germano-romane. "El este un excelent cunoscator al idealismului, dar si al clasicismului german, ale caror idealuri se straduieste de zeci de ani sa le transmita mai departe studentilor sai", apreciaza Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Preocuparea lui Andrei Plesu pentru istoria spirituala germana l-a facut sa invete limba germana, pe care o vorbeste fluent. In perioada mandatului sau de ministru de externe al Romaniei intre anii 1997 si 1999, Plesu a transpus in plan politic legatura sa cu Germania. "Angajamentul sau fata de Germania a fost o contributie de seama la dezvoltarea relatiilor bilaterale dupa 1989", precizeaza sursa citata. Ca intemeietor si presedinte al Colegiului "Noua Europa", care este sprijinit de mai multe fundatii germane de renume si care colaboreaza cu Colegiul stiintelor din Berlin, Plesu "contribuie in mare parte la ancorarea durabila in constiinta opiniei publice romanesti a ideilor privind libertatea cercetarii academice si a istoriei spirituale occidentale", se mai arata in comunicat. Andrei Plesu este considerat unul dintre cei mai activi sustinatori ai schimbului academic si stiintific intre Germania si Romania.