Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in deschiderea reuniunii Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), care se desfasoara la Bucuresti, ca Romania nu isi propune sa fie lider in regiune si nici nu are ca obiectiv “sa ia vreo stea pe care sa o poarte singura” in aceasta zona.

Potrivit sefului statului, Romania isi doreste sa fie un partener activ pentru statele din zona, in sensul rezolvarii problemelor existente in regiunea Marii Negre. "Nu avem veleitati de lideri, pentru ca poporul roman si-a dorit intotdeauna parteneriate cu statele riverane Marii Negre", a spus Traian Basescu, explicand totodata ca Marea Neagra este zona in care statele pot progresa pentru a "deveni prieteni".

"Ne place sau nu ne place, traim in jurul unei mari mici. Cea mai buna solutie este sa devenim prietenii Marii Negre si prieteni intre noi", le-a transmis seful statului roman participantilor la cea de-a XIV-a reuniune a Consiliului ministrilor Afacerilor Externe din statele membre OCEMN, asigurandu-i astfel de tot sprijinul sau pentru orice initiativa vor avea in cadrul organizatiei. De asemenea, Basescu a militat in discursul rostit pentru o colaborare accentuata, adaugand ca si discutiile libere, in cadru neinstitutionalizat, pot adesea produce efecte bune.

In acest sens, el a anuntat ca, pe data de 5 iunie, Romania va gazdui reuniunea Forumu-lui Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, in cadrul careia vor fi abordate si probleme delicate de genul crimei organizate la Marea Neagra si a terorismului. "Avem convingerea ca aceste dezbateri intr-un cadru neinstitutionalizat ar putea da solutii pentru viitor. Sunt teme care ne afecteaza pe toti si un forum de dezbatere este locul in care putem recunoaste problemele si le putem aduce solutionari", a mai spus Basescu. Romania a predat la finalul reuniunii de miercuri presedintia rotativa a OCEMN Federatiei Ruse.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.