In directa coordonare a primului-ministru se afla 21 de departamente cu 1.600 de angajati. Bugetul Cancelariei este de sapte ori mai mare decit al Senatulul si de trei ori mai mare decit cel al Camerei Deputatilor.

Guvernul Tariceanu a preluat si umflat de la PSD Cancelaria primului-ministru, o megastructura care se suprapune perfect in parte peste atributiile ministerelor si toaca masiv, nu e clar pe ce, fonduri publice. In cele 21 de departamente, patru agentii, cinci autoritati si un oficiu cite numara Cancelaria condusa de Aleodor Frincu, lucreaza 1.594 de oameni, dupa cum se arata in Legea bugetului de stat pe 2006. Cancelaria are un buget de 589.051.000 RON, de sapte ori mai mare decit cel al Senatului (84.370.000) si de trei ori mare chiar decit bugetul Camerei Deputatilor. Atributiile Cancelariei sint confuze si ele se rezuma in esenta la comunicarea si analiza deciziilor guvernamentale. Problema este ca exact asta fac si cei 24 de ministri. Si atunci, ce nevoie ar avea Tariceanu de aproape 1.600 de angajati, de un guvern intreg pe linga Cabinetul sau?

Colector de ginduri pentru premier

Potrivit site-ului guvernului, "Cancelaria trebuie sa fie in primul rind o punte de comunicare intre primul-ministru si societatea civila privind exercitiul puterii executive din Romania", se spune pe site-ul institutiei din subordinea premierului Tariceanu. Este oferit un numar de telefon cu Linie Verde si responsabilii Cancelariei promit sa analizeze sesizarile cetatenilor in caz ca: "Aveti o problema pe care nu o puteti rezolva, va loviti de abuzuri, coruptie, va sint incalcate drepturile, daca doriti sa transmiteti gindurile dvs. primului-ministru".

De sapte ori Nastase

Structura Cancelariei, coordonata direct de primul-ministru, s-a marit de la un an la altul. Numarul de posturi alocate pentru 2005 era cu 43 mai mic decit numarul de posturi alocate pentru 2006. In aceasta megastructura sint cuprinsi 14 consilieri de stat (cu rang de ministru-adjunct) si 14 consilieri personali ai primului-ministru, al caror statut nu se cunoaste. Cancelaria a fost infiintata in februarie 2004 de guvernul Nastase si condusa de Alin Teodorescu.

Fostul cancelar sustine ca la infiintare Cancelaria numara 280 de oameni, iar bugetul era de 4.000 de miliarde. "Structura actuala mi se pare exagerata. Premierului nu-i trebuie atitea departamente, pentru ca are ministerele si raspunde in fata Parlamentului pentru ele. Departamentele de la Cancelarie sint departe de controlul Parlamentului", afirma Teodorescu. El mai spune ca guvernul Nastase a infiintat Cancelaria in urma cu doi ani pe motiv ca Romania ar fi fost singura tara din Europa in care primul-ministru nu avea un aparat propriu de lucru.

Infiintarea Cancelariei, contestata de PNL

PNL a criticat acum doi ani infiintarea institutiei Cancelariei primului-ministru. Prin vocea lui Nicolae Vlad Popa, parlamentarii PNL se intrebau ce sens are aceasta institutie si cu ce fonduri va fi ea intretinuta. "Este rezultatul luptei dintre Vasile Dincu si Alin Teodorescu", sustinea senatorul liberal Vlad Popa. Alaturi de liberali s-au opus si parlamentarii PD, care spuneau despre Cancelarie ca "este infiintata peste noapte".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.