Ieri „patrioti“ si „oameni exceptionali“, azi „hoti“ si „tradatori de neam“. Cinci fosti peremisti povestesc ce au trait linga Vadim.

Ieri "patrioti" si "oameni exceptionali", azi "hoti" si "tradatori de neam". Cinci fosti peremisti povestesc ce au trait linga Vadim. "Luni noapte, cind isi face revista, pe Vadim il maninca palmele. Atunci vin la el cu fel de fel de biletele. Au o influenta malefica asupra Danielei Buruiana si fosti colonei de securitate", isi aminteste fostul sau om de incredere, Corneliu Ciontu. "Vadim se poarta de parca daca esti membru de partid devii proprietatea lui privata" - este trauma dupa care inca se resimte Leonida Lari.

Cei care au ajuns "hoti", "betivi", "violatori", "securisti" sau "tradatori de neam", dupa plecarea din partid, sint oamenii in care Vadim a avut ani in sir cea mai mare incredere.

Fie ca au trintit usa PRM dupa ei, fie ca le-a trebuit un sut in dos ca s-o gaseasca, "disidentii" lui Vadim au fost pusi la dispozitia oprobriului public, scufundati in traditionala baie de laturi. Daca stau sa se gindeasca, majoritatea o arata cu degetul pe Daniela Buruiana Aprodu ca fiind sforarul din spatele furiei lui Vadim. Stigmatizata se proclama "instrument de deratizare" si se lauda cu " forta si mijloacele de a o face". "Mi-am pus la punct un sistem relational foarte bun. Colaborez cu cadre active sau in rezerva, aflu ilegalitati si i le aduc la cunostinta domnului presedinte", spune Buruiana, care din ’96 incoace a trecut prin toate comisiile parlamentare pentru controlul serviciilor secrete. Printre "vagabontii care ingroasa rindurile in Parlamentul Romaniei", cum le zice Buruiana celor plecati, se numara si Leonida Lari.

Zece ani de "devotament pina la abnegatie"

Lari, "fosta Tupchilatu", a tisnit afara pe usa partidului cind Vadim a tunat, in noiembrie 2005, de la tribuna celui de-al IV-lea congres al PRM, ca i s-a umplut sufletul de incintare la vederea generalilor rusi cu pieptul implatosat de medalii. "Lupti zeci de ani pe baricade cu cotropitorul sovietic si in tara-muma cineva ii lauda pe cei care au luat Basarabia si Bucovina? Dusa am fost!", si-a proclamat ea in fuga independenta de PRM, dupa ce l-a slujit zece ani "cu devotament pina la abnegatie". Lari s-a grabit sa-si inregistreze renuntarea la deputatia PRM in ianuarie 2006, stiind ca Vadim e "Sagetator, zodie de foc" si "are un caracter imprevizibil". "Idealurile mele spirituale si nationale s-au izbit de marginile colturoase ale unor existente efemere lipsite de lumina divina", explica Lari.

Lari: "Uitati-va la mine, seman eu cu o cotoroanta?"

Cu toata hirtia ei cu stampila de la Camera Deputatilor, Vadim a sustinut ca el a dat-o primul afara si i-a agatat de coada o colectie ultimul racnet de tinichele, precum "machitoare bolsevica" sau "cotoroanta". "Uitati-va la mine, seman eu cu o cotoroanta? Dupa ce-mi scrie 'Aceasta femeie fara virsta e cu totul speciala, facind nota discordanta in cirdul de iele…>>, sa spuna asa ceva!", nu intelege deputata in virsta de 57 de ani cum a putut Vadim sa se suceasca in citeva luni si s-o dea afara din stralucita casta a zinelor. Mai ales ca, in partid, Vadim nu a prea reusit s-o "admonesteze", caci ii "banuia caracterul" si ii stia si "biografia de lupta". Oricum, spune ea, in PRM e dictatura

Cazuta in transa sibilinica

Nici bentita protectoare pe care a primit-o de la un "arheu" (n.r. - spirit) in ’79, cind ea a cazut in ceva care "s-ar chema transa sibilinica", n-a scos-o din gura lui Vadim. "Nu era vis, era revelatie, pe care toti poetii o au. Adica poetii care se ocupa cu creatia, nu cei care nu se ocupa!", nu-i face ea cota-parte la revelatii si lui Vadim, caci spune ca acesta n-a mai scris bob de vers de cind e ocupat cu pamfletistica. Leonida Lari nu-si da jos bentita de la arheu decit la baie. Nu prea mai vrea sa vorbeasca despre bentita ei, pentru ca "ultima data m-a facut PRO TV-ul sa arat cel putin naiva, daca nu chiar proasta".

Asa ca ne arata o carte in care curge povestea bentitei. N-are voie de la arheu sa si-o scoata, caci e apararea ei in lumea asta. Satula intr-o noapte s-o recunoasca oamenii pe tren dupa bentita, cind ea voia sa traga un pui de somn, si-a scos-o si o fata era sa fie violata in fata ei. Chiar daca s-a "invilvorat sufletul" in ea, amintindu-si de cite ori a infruntat stihia sovietica printre tancuri si mitraliere si le-a strigat sa plece, salvarea tot de la arheu a venit: "Cu o miscare fulgeratoare mi-am scos bentita din geanta, mi-am pus-o in par si au dat inapoi, de parca cineva mai puternic decit ei le-ar fi trezit mintile!".

Cum si-a curatat Vadim constiinta de evrei

Ca sa-l convinga pe evreul Nati Meir sa intre la el in partid ca spalator de imagine, Vadim l-a atacat in 2003 direct la sentiment: "A spus ca a murit fratele lui si a vazut ca a facut foarte multe pacate si vrea sa ceara scuze la poporul evreu. El m-a bagat in Parlament pe problema asta, nu ca am ochi frumosi!". De dragul lui Vadim, Nati Meir si-a mai convins un frate semit sa i se alature: "L-am adus in campanie electorala pe domnul Eyal Arad, consilierul lui Ariel Sharon. N-am luat nici un ban de la Vadim in viata mea, Eyal Arad a luat!", sustine Meir.

Caseta lui Nastase, comoara lui Meir

Dupa campania electorala, grijile lui Vadim de a-si curata sufletul de problema evreiasca au luat sfirsit cind a vazut sondajele de opinie. "In perioada aia, partidul a ajuns la 6-7%. A crezut ca, daca o sa fie iar extremist, o sa se ridice in sondaje. Asa a fost, a crescut la 13-15%. Asta e rolul lui in politica romaneasca!", conchide Nati Meir, detasat, ca un om de afaceri care nu poate sa nu tina seama de adevarul balantei contabile.

Mare lucru pentru obrazul lui Vadim n-a reusit cit i-a fost consilier: "Nu pot sa te schimb eu, geniul cel mare, intr-un an, daca ai fost extremist 12-13 ani! Nici n-au vrut evreii sa auda de el, au zis sa vada citiva ani ca s-a potolit!". Si totusi: "I-am facut intrarea si a inceput sa vorbeasca cu Condoleezza Rice la telefon".

Ce nu i-a iertat Vadim niciodata, spune Meir, a fost ca nu i-a dat ce-si dorea cel mai mult: "caseta cu Nastase si homosexualismul". "E la mine, intr-un seif in Israel, dar nu fac eu asa ceva! A vrut sa faca spectacol cu ea in campanie, dar si Eyal Arad, si domnul Sharon au spus ca nu trebuie sa cada un prim-ministru din cauza noastra. Mi-a zis Vadim: 'Tu nu mai esti la mine nimic, esti terminat daca nu mi-o dai!>>", spune deputatul, independent acum de Tulcea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.