Prima reuniune a Comisiei conduse de politologul Vladimir Tismaneanu a avut loc ieri, la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu.

La prima intilnire a comisiei Tismaneanu, nume marcante anuntate ca facind parte din comisie, precum Paul Goma, Monica Lovinescu sau Virgil Ierunca, au lipsit. Basescu l-a asigurat pe Tismaneanu ca va avea "acces sigur, respectind legile statului roman; va asigur ca nu va fi segment al vreunei arhive - oricit ar fi ea de secretizata - pe care sa doriti sa o accesati si sa nu puteti sa o accesati. Fiind comisie prezidentiala, va pot asigura ca seful statului roman are acces in orice arhiva. Nu este limitat pentru seful statului roman accesul in documente ale statului roman". Basescu a sustinut ca in baza raportului comisiei el va condamna oficial comunismul: "Eu voi declara raportul comisiei act oficial al statului roman, document oficial prin care presedintele Romaniei isi va asuma responsabilitatea condamnarii unei epoci din istoria Romaniei". Mentionind ca vrea de la Comisia Tismaneanu "o solutie clara, precisa si cit mai rapida", seful statului a spus ca nu si-a permis sa le dea vreun termen membrilor acesteia.

Raport la 60 de ani de comunism

Luna noiembrie a acestui an, in care se implinesc 60 de ani de cind comunistii au preluat puterea in Romania, a fost anuntata de coordonatorul comisiei, Vladimir Tismaneanu, drept termen-limita de redactare a raportului. Daca va fi nevoie, activitatea comisiei ar putea fi prelungita. Tismaneanu spune ca Romania trebuie sa intre cu fruntea sus in Uniunea Europeana si sa "nu mai poarte balastul necondamnarii comunismului". Comisia va examina principalele institutii care au facut posibile impunerea si perpetuarea dictaturii comuniste, "metodele care au permis abuzurile, crimele, faradelegile dictaturii, incalcarile flagrante ale drepturilor omului si rolul unor personalitati politice in mentinerea si functionarea sistemului totalitar comunist in Romania".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.