Ion Țiriac și invitații săi au ucis de șase ori mai mulți mistreți față de cota aprobată de Ministerul Agriculturii. Codul penal pedepsește acest aspect și cu inchisoarea.

Timp de două zile, Ion Țiriac a organizat o vinătoare de protocol pe fondul său de la Balc, județul Bihor. Adrian Năstase, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sirbu, bancheri din Germania, Spania, SUA și Australia au fost invitații speciali ai fostului tenisman. Vinătorii s-au dovedit pricepuți și au doborit 185 de mistreți, dintre care au căzut sub gloanțe și citeva scroafe gestante, potrivit șefului Direcței Silvice Oradea, ing. Liviu Judea. Puțin pe lingă etica vinătorilor, susțin ONG-urile care se ocupă de protecția animalelor. Povestea acestui eveniment a fost preluată de unele ziare ca un eveniment monden, iar Ion Țiriac a subliniat că organizarea a fost ireproșabilă.

Există insă o problemă: a fost depășită cota de recoltă aprobată pe acel domeniu pentru 2005 de Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (MAPDR). Șeful Biroului de Vinătoare din cadrul MAPDR, Ilie Mihalache, ne-a declarat că pentru Fondul Balc cota a fost stabilită la 30 de mistreți pe an. "Impușcarea animalelor din crescătorie poate avea loc doar in țarc. Eliberați din acel loc, mistreții au ajuns pe fondul propriu-zis, iar aici cota este clară. Cine o depășește riscă pedepse penale", ne-a spus Mihalache.

De la un an la doi ani de inchisoare sau amenzi penale de la 100 la 150 de milioane de lei, prevede articolul 36 din Legea nr. 103/1996 privind fondul cinegetic. O discuție cu domnul Țiriac nu a putut avea loc, pentru că de aceste aspecte se ocupă avocatul său, Nicolae Mindrilă. "Totul s-a desfășurat conform legii. Este o neințelegere ori există anumite interese politice in urma schimbării puterii. Există o ordonanță guvernamentală din vara lui 2004 care spune că gestionarul unei crescătorii de animale sălbatice poate vina cit stabilește. Fără restricții ca număr de animale", ne-a declarat avocatul Mindrilă, precizind că "vinătoarea nu a avut loc in țarc". Ceea ce inseamnă că au fost ucise animale pe fondul de vinătoare la o cotă stabilită precis. Și incălcată, conform specialistului din minister.

Cadoul lui Sirbu: 12.000 ha pentru 10 milioane de lei

Unul dintre cele mai bune de fonduri de vinătoare ale lui Ceaușescu a fost cel din Pădurea Balc. Din 2001, acesta i-a fost atribuit lui Ion Țiriac, care are Asociația de Vinătoare Zimbrul. Surse din cadrul Ministerului Agriculturii, de la AGVPS, de la numeroase organizații de protecția animalelor ne-au informat că domeniul de vinătoare a fost dat aproape gratis de ministrul Ilie Sirbu. Bancherul Țiriac plătește anual 9,3 milioane de lei pentru 11.528 de hectare, dintre care suprafața de 1.400 ha este un țarc. Avocatul Mindrilă ne-a spus că s-a organizat licitație, iar anunțul a fost dat intr-un ziar.

In arhiva MAPDR există doar două acte. Un ordin prin care ministrul Sirbu a dat in gestiune fondul de vinătoare, fără licitație, așa cum prevede legea. Primul act ii lasă in grijă terenul lui Țiriac pentru zece ani, dar a urmat al doilea contract, prin care ex-sportivul primește gestiunea pe 49 de ani. Aceste aspecte legale vor fi repede lămurite de Corpul de Control al noului ministru al Agriculturii și Pădurilor, Gheorghe Flutur.