Premierul contesta in continuare includerea conceptului de „buna guvernare“ in Strategia de Securitate Nationala a Romaniei.

Premierul Calin Popescu Tariceanu se ambitioneaza in a contesta conceptul de "buna guvernare", existent atit in Strategia de Securitate a UE, cit si in Constitutia europeana. Pentru Tariceanu insa, "buna guvernare" este un concept "importat de la americani si se refera la tarile din lumea a treia sau din Balcanii de Vest, unde lipseste statul de drept. Iar noi, daca vom face atitea referiri la 'buna guvernare>>, nu ne vom face decit deservicii." Premierul a declarat ieri ca, "daca nu vor fi acceptate amendamentele noastre (ale PNL - n.r.), ne rezervam dreptul sa ne opunem", fara a preciza in ce mod.

Buna guvernare ghideaza Europa

Constitutia europeana, ratificata de 13 state, dar blocata de referendumurile negative din Franta si Olanda contine urmatorul paragraf: "Pentru a promova buna guvernare si pentru a asigura participarea societatii civile, institutiile UE isi vor conduce activitatea pe cit de transparent posibil". De asemenea, in Strategia de Securitate a UE se arata: "Cea mai buna protectie pentru securitatea noastra este o lume cu state bine guvernate. Raspindirea bunei guvernari, sustinerea reformelor politice si sociale, combaterea coruptiei si abuzurilor de putere, implementarea domniei legii si protejarea drepturilor omului sint cele mai bune mijloace pentru a intari ordinea internationala".

Exemplul pe care premierul Tariceanu il cita, referitor la statele lumii a treia, apare in Strategia europeana referitor la cazuri de esec al institutiilor statului: "Proasta guvernare, coruptia, abuzul de putere, institutiile slabe si lipsa responsabilitatii corodeaza statele din interior. In unele cazuri, acest lucru a dus la colapsul institutiilor statului. Somalia, Liberia si Afganistanul sint cele mai recente exemple".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.