Desi la nivel de teorie democratii sunt pentru un Parlament unicameral, in practica ei mizeaza pe sistemul bicameral pentru a indrepta erorile propriilor parlamentari

Modul in care reprezentantii PD voteaza proiectele de legi in Parlament demonstreaza ca acestia nu sunt pregatiti pentru un sistem unicameral. Un exemplu recent este actul normativ privind reducerea TVA la alimentele de baza. Dupa ce au votat in favoarea acestui proiect, senatorii democrati si-au dat seama ca au gresit. Acum ei spera ca eroarea lor sa fie indreptata de colegii deputati. Daca insa aveam un sistem unicameral, legea respectiva ar fi trecut de Parlament in aceasta forma.

Oltean da vina pe o analiza superficiala

Vicepresedintele PD Ioan Oltean sustine ca senatorii democrati au votat proiectul PC, in ideea ca vor scadea preturile la produsele de baza, dar daca acest lucru nu se va intampla, democratii nu vor mai vota legea la Camera. El a spus ca PD a sustinut fara nici un fel de retinere aceasta propunere legislativa, in conditiile in care o analiza superficiala a aratat ca o astfel de masura ar fi benefica si ar duce la scaderea preturilor la alimentele de baza. "Alianta si partidele din coalitie vor analiza care sunt consecintele financiare ale unui astfel de demers legislativ. Daca se va aprecia, asa cum spun analistii economici, ca masura in sine nu se va regasi intr-o scadere substantiala a preturilor, ci doar intr-o imbogatire a producatorilor, atunci va trebui sa ne regandim votul", a spus Oltean.

Democratii au votat legea privind reducerea TVA la alimentele de baza cu buna credinta, pentru ca era o masura asteptata de populatie, explica si senatorul PD Radu Dragus. "Senatorii PD au votat cu buna credinta, fara a avea o decizie a Aliantei, si nici a Coalitiei fata de aceasta propunere legislativa", a declarat Radu Dragus, in cadrul unei emisiuni radio. In opinia sa, legea este buna si necesara, dar nu poate fi aplicata decat peste 4 sau 5 ani. Astazi urmeaza ca grupul parlamentar al PD din Camera Deputatilor sa dezbata aceasta problema.

Liberalul Atanasiu nu-i iarta

Presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, sustine ca unii senatori PD au dovedit ca sunt mai mult populisti decat realisti prin reducerea TVA. "Le-a placut ideea sa fie aplaudati pentru reducerea TVA la unele alimente, fara sa ia in calcul ca aceasta scadere va avea ca repercusiuni fie reducerea unor bugete in alta parte, fie gasirea unor noi venituri, ceea ce inseamna noi impozite", a explicat Atanasiu. El a precizat ca aceasta problema a fost discutata in cadrul Aliantei, iar liderii liberali si democrati au ajuns la o concluzie comuna. "Conducerea PD ne-a spus ca a fost o grava greseala a senatorilor democrati si ea va fi corectata in Camera Deputatilor, care este Camera decizionala", a spus Atanasiu, citat de Mediafax.

Boc vrea reducerea TVA in functie de venituri

Presedintele PD, Emil Boc, considera ca reducerea TVA la alimentele de baza ar trebui sa fie diferentiata, in functie de veniturile diferitelor categorii sociale. "Pornesc de la premisa ca un parlamentar, un primar, care are un salariu de 30 de milioane de lei si un pensionar care are o pensie de 2 sau 3 milioane de lei nu ar trebui sa beneficieze de acelasi regim, adica de o cota mai scazuta la alimente. Parlamentarul sau primarul poate sa plateasca in continuare 19%, in timp ce pensionarul se afla intr-o categorie defavorizata, cu venituri scazute, si ar trebui sa plateasca 9% sau chiar taxa zero", a explicat Emil Boc. El a adaugat ca in Senat a fost un vot potrivit constiintei fiecarui parlamentar al PD.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.