Intalnirea presedintelui Basescu cu euroobservatorii romani la Parlamentul European a fost un esec partial.

Aceasta a inceput sub auspicii nefavorabile chiar din cauza organizarii deficitare a reuniunii de catre echipa de consilieri prezidentiali. La asta s-au adaugat si disputele politice interne care si-au pus amprenta asupra intrunirii de la Cotroceni. Pe de alta parte, Traian Basescu a reusit sa-i imbuneze pe euroobservatorii iritati de acuza ca nu si-ar face bine treaba la Bruxelles si Strasbourg.

Boicot partial al PNL

In primul rand, reuniunea a fost interesanta datorita absentilor. Deputatii PNL Mircea Cosea si Tiberiu Barbuletiu nu au onorat invitatia si au incercat sa-si convinga colegii sa faca acelasi lucru. Ei sunt nemultumiti de faptul ca Basescu i-a criticat pe euroobservatori pe baza unor afirmatii ale secretarului PPE, Antonio Lopez, ce a remarcat lipsa de implicare a romanilor de la Parlamentul European.

"Consideram inoportune aceste critici si nu dorim sa fim participanti la un nou exercitiu de imagine al domnului Basescu", a spus iritat Barbuletiu.
Cei doi liberali au afirmat ca Basescu trebuia sa-i convoace pentru "ora de dirigentie" doar pe parlamentarii trimisi de PD pentru ca cei de la PPE nu au informatii despre observatorii afiliati celorlalte grupuri parlamentare. Totusi, PNL a avut reprezentare la Cotroceni, prin Mona Musca si Nicolae Vlad Popa.
Acesta din urma a spus ca "a fost o intalnire pozitiva", mai ales ca Basescu a fost convins de nedreptatea reprosurilor sale si "a promis ca va gasi o formula de reparatie in aceasta chestiune".

De altfel, declaratia lui Basescu de dupa reuniunea PPE de la Roma a fost unul din principalele subiecte, ce a provocat revolta comuna a euroobservatorilor. "Mai toata lumea i-a atras atentia ca s-a bazat pe o discutie cu un tip care nu stie ce fac liberalii si socialistii", a comentat revoltat senatorul PSD, Serban Nicolae.

Lipsa de profesionalism, la Cotroceni

Al doilea motiv de nemultumire a fost faptul ca invitatiile au fost facute pe baza unor simple e-mailuri, modalitate care nu este conforma nici uzantelor, nici utilitatii practice.
Faptul ca cei de la Cotroceni s-au marginit sa lanseze invitatiile prin posta electronica, fara sa se asigure ca destinatarii au luat la cunostinta de ele, a facut ca o parte din cei vizati sa afle prea tarziu de programata intalnire.

Deputatul Radu Podgorean (PSD) a fost foarte revoltat de procedura aleasa de staff-ul de la Cotroceni pentru ca a aflat prea tarziu de eveniment.
Vicepremierul Marko Bela a explicat absenta in corpore a euroobservatorilor UDMR prin faptul ca nimeni nu stia nimic de invitatie, declaratie care spune multe despre grija cu care consilierii presedintelui s-au ocupat de agenda prezidentiala.
In plus, euroobservatorii habar nu aveau care va fi agenda discutiei, situatie care ar fi putut prinde euroobservatorii nepregatiti pentru convorbiri.

La aceste minusuri, s-a adaugat si plecarea delegatiei PRM la numai 10 minute de la inceputul discutiilor. Incidentul a fost cauzat de sosirea cu intarziere a senatorului Viorel Duca, fost senator PRM. Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, a declarat ca venirea delegatiei PRM a fost conditionata de neinvitarea lui Duca, pe motiv ca acesta ocupa abuziv functia de euroobservator pentru ca fostul sau partid i-a retras sprijinul politic.

Desi Administratia Prezidentiala a fost de acord, Duca a fost introdus in sala de sedinta, fapt care l-ar fi surprins chiar si pe Traian Basescu.
Acesta nu a reusit sa aplaneze conflictul nehotarandu-se sa-l dea afara pe Duca, situatie in care cei de la PRM au plecat.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.