Ordonanta de urgenta prin care se modifica Legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica a trecut ieri de Camera Deputatilor.

Deputatii PRM si PSD sustin insa ca puterea a dat o serie de reglementari si a creat o serie de institutii "care se calca pe picioare" si care nu vor fi folosite pentru aflarea adevarului, ci pentru santaj politic.

Potrivit modificarilor aprobate ieri, se asigura o definire mai clara a termenilor de "politie politica", "agent" si "colaborator" al politiei politice. De asemenea, au fost extinse categoriile de functii publice verificate din oficiu de catre CNSAS.

Potrivit acestui act legislativ, orice cetatean poate cere informatii in legatura cu calitatea de agent sau colaborator al politiei politice pentru o categorie mai larga de demnitari si functionari, inclusiv pentru cei care detin functii-cheie in Inspectoratele de Politie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA, in Consiliul Legislativ.

Totodata, pot fi cerute astfel de informatii si despre membrii Consiliilor de Administratie ale societatilor publice de radio si televiziune, dar si despre actionarii, administratorii, directorii, redactorii-sef si redactorii din mass-media private si publice, precum si despre analistii politici si asimilatii acestora. Acelasi gen de informatii pot fi cerute si despre rectorii si prorectorii, decanii si prodecanii si sefii de catedra din cadrul institutiilor de invatamant superior private si de stat.

Persoanele care candideaza la functia suprema in stat vor trebui sa faca o declaratie pe propria raspundere privind neapartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice, iar CNSAS trebuie sa publice cu cel putin 7 zile inaintea datei alegerilor rezultatele verificarii respectivei declaratii.

O prevedere similara functioneaza si in cazul ministrilor, parlamentarilor, consilierilor de stat si prezidentiali, primarilor, viceprimarilor, consilierilor judeteni si locali, directorilor din cadrul structurilor SRI, SIE, SPP, STS. Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.