Mai multe ONG-uri din Constanta au organizat simbata un miting de protest fata de construirea unui mall in cel mai mare parc al orasului, actiune la care au participat sute de localnici. Oamenii protesteaza la adresa autoritatilor locale care in ultimii doi ani "au rupt halci intregi de spatiul verde din parcul Tabacarie" si le-au vindut in vederea construirii Catedralei Dobrogei si a unui mall. Locul unde se va inalta catedrala a fost deja sfintit. Constantenii au aflat ca mai mult de patru hectare au fost vindute in toamna lui 2003 unui consortiu din Bucuresti pentru construirea unui mall, investitie care se ridica la peste 30 milioane de euro.

Organizatorii protestului, printre care Mare Nostrum, sprijiniti de Pro Democratia si ANSIT, au inaintat deja o scrisoare prefectului Danut Culetu, ministrul mediului, Sulfina Barbu, si presedintelui Traian Basescu. Ei cer ca Agentia de Protectie a Mediului sa nu le elibereze acordul, sa se organizeze un referendum local si sa se reia dezbaterea publica despre impactul asupra mediului.
Numai ca seful Agentiei de Protectia Mediului Constanta, Traian Petrescu, spune ca faptul e deja consumat pentru ca "firma Holland Development Group a respectat toate procedurile legale pentru construirea mall-ului. Primaria, cu aprobarea consilierilor locali, a trecut spatiul verde din domeniul public in domeniul privat si apoi l-a vindut.
"Eu am dat acord de mediu pentru o proprietate privata, nu pentru parcul Tabacarie", spune Traian Petrescu. "Lucrez cu legea in mina", a precizat acesta.

Ce spun constantenii

Virel Fisie - "Este un abuz total. Toate smecheriile astea sint obtinute cu licitatii facute in culise de catre primarie". Constantin Grigoras - "Facem lanturi umane si pentru catedrala, si pentru mall si stam in calea buldozerelor sa scapam odata de caracatita asta pesedista de la Constanta. Vor sa acapareze totul, vor izola intr-o zi parcul, si noi vom avea probabil acces daca platim o taxa". Vasile Mocanu - "Astia spun ca vor planta cite sase pomi in locul celor 400 de copaci care vor fi taiati. Dar ei stiu ca trebuie cel putin 30 de ani sa ajunga la fel ca si astia pe care vor sa-i taie?". Istvan Molnar - "Ma mira pozitia municipalitatii care face cheltuieli foarte mari pentru cite un petic de spatiu verde in Mamaia. Ma mira ca nu se intimpla la fel si in Constanta, unde pentru o cladire sacrifica suprafete intregi de spatii verzi in parcul Tabacarie. Cu ce pret? Distruge pomi care stim cu ce efort se sadesc si cresc. Este pacat sa ne batem joc de batrini si de copii". Geo Vlad (bunic venit cu nepotul) - "Intentia autoritatilor este o adevarata crima ecologica impotriva locuitorilor Constantei. Nepotii sint viitorul. Pentru ei am construit pe vremea impuscatului parcul asta".
Prefectul de Constanta va verifica legalitatea construirii mall-ului

Prefectul liberal Danut Culetu care a primit protestul spune ca va verifica astazi daca mall-ul are certificat de urbanism si autorizatie de constructie. "Daca nu exista asa ceva, va fi mai greu sa-si ridice imobilul". Prefectul va verifica si cine este beneficiarul lucrarii, pentru a discuta cu el. Danut Culetu era consilier local municipal in 2003 cind s-a aprobat in CLM trecerea suprafetei din parcul Tabacarie din domeniul public al primariei in domeniu privat. "Nu stiu daca eu am votat proiectul de hotarire, dar daca l-am aprobat, imi voi face mea culpa", ne-a declarat prefectul de Constanta.
SC Holland Development Group - structura actionariat
SC Flash Trading House SRL - Bucuresti SC Flash Enterprise SRL - Bucuresti SC Millenium Global Development SA - Bucuresti Sandu Bogdan Gabriel, Bucuresti (sector 6, Intrarea Portocalie) Sandu Crina Simona (aceeasi adresa)

Sorina Moscu Hortolomei - cheia afacerii

Firma Holland Development Group - care va construi controversatul mall din Constanta - a fost creata la 19 decembrie 2001 si figureaza cu sediul in sectorul 6 al Capitalei. La sfirsitul lunii iulie a anului trecut, apar ultimele modificari in structura actionariatului firmei. Astfel, actionari majoritari apar doua firme: Flash Trading House si Millenium Global Development SA. De fapt, actionar majoritar este Millenium Global Development din Bucuresti, care detine 80 la suta din firma care va construi mall-ul din Constanta. Millenium Global Development a fost creata in 2002, dar intre timp apare ca radiata din Bucuresti si mutata la Constanta. In vara anului 2004, intr-o ampla documentare realizata la Constanta de membri ai Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie, firma Millenium Global Development aparea ca piesa importanta intr-o increngatura de firme care servesc intereselor si oamenilor primarului Radu Mazare.

Astfel, firma Millenium Global Development aparea inregistrata pe strada Pescarilor 96, la adresa unuia dintre administratorii firmei: Sorina Moscu Hortolomei. In investigatiile ulterioare am aflat ca Sorina Moscu Hortolomei este un pion important si de incredere in reteaua afacerilor legate de grupul de interese Mazare - ea administreaza sau realizeaza contabilitatea mai multor firme din sfera de interes a "clanului Mazare", firme care deruleaza afaceri cu administratia locala. Ca un facut, Sorina Moscu Hortolomei apare in mai toate afacerile profitabile pe care le fac firme private cu Primaria Constanta. Mentionam aici doar faptul ca ea apare ca administrator la doua dintre firmele actionare la renumitul parc de distractii Aqualand, firmele Pomacost si Mobitom. In plus, la adresa unde este inregistrata firma Aqualand, un apartament din Constanta, locuia pina nu demult mama Sorinei Moscu Hortolomei, iar aceasta din urma avea inregistrate mai multe firme unde este direct actionara. Parcul Aqualand a stat in centrul unui scandal de presa care facea legatura dintre primarul Radu Mazare si interese sale financiare private.

De asemenea, firma Pomacost, actionara la Aqualand, a stat in centrul scandalului legat de cumpararea renumitilor palmieri plantati la malul Marii Negre, palmieri care nu au reusit sa supravietuiasca nici macar cu zecile de mii de dolari pompati din bani publici si s-au ofilit rapid. Iata insa ca afacerile grupului de interese ce graviteaza in jurul primarului Mazare isi trag seva financiara in continuare din banul public. Mall-ul, noua afacere pusa la cale in Parcul Tabacariei, duce invariabil catre aceleasi persoane din anturajul primarului. Surse din cadrul Primariei Constanta ne-au declarat chiar ca Sorina Moscu Hortolomei ar fi chiar verisoara primarului Mazare, lucru negat de acesta din urma. De mentionat ca Sorina Moscu Hortolomei se gaseste si in Consiliul de Administratie de la "Regia Autonoma de Apa Constanta".

Afaceri cu nocturna lui Sechelariu si iluminatul din Constanta

Ce-a dea doua firma ca importanta in actionariatul Holland Development Group (firma care va construi mall-ul) este Flash Trading House din Bucuresti. De fapt, adresele din Bucuresti unde sunt inregistrate cele doua firme coincid. Flash Trading House a fost firma care a beneficiat in anul 2001 de 37 de miliarde de lei din totalul de 67 de miliarde alocati pentru investitii municipalitatii Bacaului.

Aceasta firma a amenajat pentru mai mult de jumatate din bugetul orasului Bacau, nocturna stadionului - obiectiv atit de drag primarului Dumitru Sechelariu. Jumatate din ceea ce a ramas din buget a fost canalizat catre firma SCUT, unde administrator a fost Sergiu Sechelariu, fratele primarului bacauan. La rindul ei, firma Flash Trading House apare ca actionara si la compania Flash Lighting Services, care imparte cu Luxten un program de reabilitare a iluminatului public din Constanta in valoare de 18 milioane de dolari, inceput la mijlocul anului 2001.
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.