Liberalii au stabilit ieri, in cadrul sedintei Comitetului Executiv Central al formatiunii, dupa dezbateri ce au durat aproximativ 3 ore, un calendar al intalnirilor Consiliului National de Coordonare a Aliantei DA, unde sa se discute doar problemele esentiale ale celor doua formatiuni.

"Vor avea loc intalniri saptamanale la nivelul conducerii celor doua partide, intr-o formula trei plus trei si de doua ori pe luna vor avea loc intalniri ale unui CNC mai largit, unde vor participa cinci persoane de la fiecare formatiune", a declarat presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Conform premierului, deciazia s-a luat saptamana trecuta, in Consiliul National de Coordonare( CNC) al Aliantei. El a precizat ca, in acest fel, se incearca reducerea numarului participantilor, pentru ca discutiile sa se focalizeze pe subiectele importante.

Tariceanu spera ca astfel se va putea evita, pe viitor, eventualele disensiuni intre membrii PD si PNL. Referitor la indemnul presedintelui PNL Alba, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, de rupere a protocolului dintre PNL si PD, premierul Tariceanu a fost cat se poate de clar: mandatul Aliantei este pentru patru ani. El a recomandat colegilor sai din teritoriu sa nu se mai antreneze in conflicte cu democratii sau sa faca declaratii acuzatoare la adresa lor.

"Mesajul pe care l-am transmis colegilor mei este unul foarte clar: ma bazez pe ei pentru buna guvernare si functionarea corecta si eficienta a aliantei. Sunt convins ca si partenerii nostri de la PD gandesc la fel, pentru ca mandatul primit de la cetateni este de patru ani si avem interesul sa mentinem stabilitatea politica, avem interesul ca alianta si coalitia sa functioneze corect, pentru a duce la bun sfarsit mandatul pe care l-am primit", a mai spus Tariceanu.

"Ruperea protocolului nu este o modalitate de rezolvare a conflictelor din Alianta. In judetele in care exista o incalcare a protocolului de catre PD, asa cum se intampla si la Alba, trebuie discutat in structurile Aliantei si rezolvata problema", a subliniat premierul.

Trebuie impus partenerilor de la PD sa-si respecte angajamentele si protocolul Aliantei D.A., a conchis Calin Popescu-Tariceanu. El a sugerat ca nu le poate imputa liberalilor declaratiile impotriva PD sau a presedintelui Traian Basescu, pentru ca si acestia procedeaza la fel.

"Nu pot sa condamn numai membrii PNL ca fac acuzatii sau ies cu declaratii puternice impotriva altora. Cred ca in egala masura si ceilalti care provoaca astfel de atitudini ar trebui sa se gandeasca cand isi fac declaratiile", a adaugat presedintele PNL.

Intalnirea forului de conducere al PNL vine dupa o saptamana agitata in Alianta. Dupa scandalul legat de conducerea CNSAS, presedintele Basescu a declarat, intr-o emisiune televizata, ca regreta numirea lui Tariceanu ca premier. Liberalii au replicat atacandu-l pe presedintele Basescu si acuzandu-l ca se face vinovat de conflictul dintre PNL si PD.

Lustratie fara amendamente "aberante"

Tariceanu a mai anuntat ca PNL intentioneaza sa modifice legea lustratiei, pentru eliminarea unor amendamente "aberante". "Amendamentele care interzic comandatilor de nave sau aeronave sa candideze pentru functii de demnitate publica, deci cu trimitere directa la presedintele Traian Basescu, nu este singurul exces, din pacate sunt si altele", a precizat Tariceanu. El si-a exprimat convingerea ca, dupa votul final din Senat si odata cu trecerea acestui act normativ de Camera Deputatilor vor fi facute si corecturile necesare pentru ca "astfel de prevederi care mi se par chiar aberante sa fie cu totul si cu totul eliminate".

"Cred ca in urma legii lustratiei nu trebuie sa apara amendamente sau completari care sa-l vizeze pe Basescu, pe Stolojan sau pe nu stiu cine. Acest lucru dovedeste ca exista o dorinta de razbunare, care nu a fost ideea initiatorilor legii. Aceasta lege a lustratiei este o componenta politica reflectata astazi. Este mai mult o sanctiune morala, decat una efectiva, pe care trebuie sa o adoptam", a mai spus Tariceanu.

Emil Boc: "Alianta nu va functiona daca ne vom ataca reciproc"

"Actuala formula nu va putea functiona, in conditiile in care vor continua atacurile reciproce, unilaterale in acest moment, din partea unor colegi liberali, care nu sunt membri ai consiliului de conducere. Eliminarea acestor atacuri este o conditie a bunei functionari a Aliantei. Exista unele incalcari ale unor decizii ale Aliantei de ambele parti insa acestea trebuie rezolvate prin mecanismele protocolului", a declarat ieri, dupa sedinta Biroului Permenent National al PD, presedintele Emil Boc.

El a afirmat ca, din punctul de vedere al democratilor, pentru o functionare mai eficienta a Aliantei, pentru eliminarea atacurilor reciproce, este nevoie si de introducerea unor sanctiuni clare impotriva celor care incalca prevederile protocolului Aliantei.

"Ambele forte politice isi vor sanctiona proprii colegi, daca va fi cazul, in conditiile in care vor iesi din prevederile protocolului si ale Aliantei", a precizat Boc.

Intrebat ce fel de sanctiuni vor fi aplicate in aceste cazuri, el a spus ca acest aspect va fi convenit in urmatoarea sedinta a Aliantei. In acest context, presedintele PD a dat ca exemplu declaratiile liderului PNL Alba, Teodor Atanasiu, care a afirmat ca PD ar colabora cu PSD.

"O asemenea declaratie nu poate fi lasata nesanctionata. Ori prezinta dovezile respective, ori isi cere scuze public pentru asemenea cuvinte", a spus Boc. El a adaugat ca a discutat cu Calin Popescu Tariceanu despre anumite mecanisme de eficientizare a functionarii Aliantei. De asemenea, acesta a precizat ca BPN al PD a acceptat propunerea ca, in urmatoarea etapa, conducerea Aliantei sa se deruleze cu o formula de trei plus trei si de cinci plus cinci in intalniri bilunare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.