Partidul Social-Democrat continua seria semnalelor contradictorii referitoare la Polul Social initiat de Ion Iliescu si Petre Roman. Duminica, Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, afirmase ca discutiile privind Polul Social nu implica Partidul Social-Democrat.

La numai o zi distanta, presedintele acestui partid, Mircea Geoana, a revenit cu noi precizari din care reiese interesul sau pentru acest proiect. "Crearea unei alternative a stangii este pentru noi o prioritate si vom incuraja orice dezbatere care merge in aceasta directie", a spus Geoana.

Acesta a recunoscut ca scopul este formarea unei constructii politice de stanga mai ampla decat partidul pe care il conduce.
Presedintele social-democratilor vrea o repartizare mai stricta a sarcinilor intre el si Ion Iliescu: "Pe zona de constructie politica, vorbim despre PSD. Pe zona neguvernamentala, aici Ion Iliescu are, bineinteles, tot dreptul sa discute pe acest tip de proiect".

Geoana sprijina acum formarea Polului, cu conditia ca PSD sa fie in centrul oricarei constructii politice mai ample, iar Ion Iliescu si Petre Roman sa se preocupe mai mult de zona societatii civile.

"Polul Social nu este nici al lui Roman, nici al lui Iliescu, nici al lui Geoana. Este o dezbatere despre o constructie politica, in zona de stanga, care este viabila, in care partidul nostru este interesat si pe care o vom sustine, asa cum am spus si cu alte ocazii, fie sub denumirea de Pol Social, fie sub forma de alternativa de stanga", a mai spus liderul PSD.

Pozitii contradictorii ale lui Geoana

Declaratiile de ieri ale lui Geoana arata o noua schimbare de atitudine a acestuia. Daca la inceput era reticent si o privea ca pe o incercare de scindare a PSD, Geoana a incercat mai tarziu sa-i lase pe Iliescu si Roman, reconciliati de aceasta idee, fara proiect, sustinand ca unificarea stangii se poate face doar in jurul PSD.

Desi isi anuntase prezenta la prima dezbatere a politicienilor si membrilor societatii civile pe aceasta tema, Geoana a cerut o amanare pentru a participa si el. In pofida faptului ca amanarea i-a fost acordata, presedintele PSD nu si-a facut aparitia la dezbatere.
Nu este exclus ca schimbarea de pozitie a lui Geoana sa rezulte din intarirea legaturilor cu Ion Iliescu in cursul crizei provocate de retragerea sprijinului politic lui Adrian Nastase pentru functiile detinute in partid si la Parlament.

Iliescu si Roman au conceput toamna trecuta Polul Social ca un fel de "cupola" care sa grupeze toate partidele de stanga, dar si intelectuali cu opinii social-democrate sau socialiste, sindicate si organizatii ale pensionarilor.

Conform unor informatii neoficiale, cei doi doresc ca Polul sa aduca in aceeasi tabara PSD-ul, Forta Democrata a lui Petre Roman, PIN-ul lui Cosmin Gusa, dar si membri ai PRM. De asemenea, este dorita cooptarea organizatiilor si partidelor ecologiste.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.