Daca proiectul de lege va fi primi girul Parlamentului, primarii si viceprimarii vor trebuie sa opteze intre acesta functii sau activitatea politica in partidele din care fac parte. Prin aceasta, statutul administrativ va deveni incompatibil cu cel de membru de partid.
Petru Calian sustine ca, la ora actuala, peste 50% dintre primarii tarii se dedica activitatilor politice folosind logistica sustinuta din banii cetatenilor pentru politica.

"Cu alte cuvinte, banul public este folosit in interes politic. Sunt municipii in Ardeal unde 90% din activitatea unor primari este politica. De ce numai presedintele Romaniei sa nu faca politica in timpul mandatului si nu si primarii?", a mentionat Calian.

"Seful statului sa prezinte in fata Parlamentului strategia de politica externa"
Partidul Conservator i-a trimis ieri o scrisoare presedintelui Traian Basescu prin care i-a reiterat invitatia de a veni in fata Parlamentului pentru a prezenta strategia de politica externa a Romaniei. In scrisoare, care a fost prezentata intr-o conferinta de presa de deputatul Ioana Iova, se subliniaza interesul parlamentarilor conservatori cu privire la viziunea sefului statului referitoare la politica externa a tarii. "In acest sens, in numele PC, va adresez invitatia de a veni in Parlamentul Romaniei pentru a prezenta viziunea Presedintiei tarii cu privire la acest subiect", afirma presedintele PC, Dan Voiculescu, semnatarul scrisorii.

In opinia PC, abordarea de catre seful statului a tematicii politicii externe in fata camerelor reunite ale parlamentului, in temeiul art. 88 din Constitutie, va permite senatorilor si deputatilor sa aprecieze activitatea in domeniu promovata de institutia prezidentiala.