PNL, UMDR si Partidul Conservator se opun initiativei PD de aprobare a legii prin asumarea raspunderii guvernului.
Chiar si opozitia se alatura opiniei majoritare din coalitie. PSD - prin vocea vicepresedintelui sau, Titus Corlatean - cere ca Legea lustratiei sa fie dezbatuta in Parlament.
PD vrea adoptarea cat mai urgenta a Legii Lustratiei
Partidul Democrat a solicitat Aliantei D.A. si Coalitiei angajarea raspunderii guvernamentale asupra 'Legii Lustratiei'.
Presedintele PD, Emil Boc, a confirmat la BBC afirmatia - facuta intr-un comunicat de presa - ca "Partidul Democrat considera ca solutia angajarii raspunderii guvernamentale este singura cale pentru adoptarea rapida a Legii lustratiei, fara tergiversari."
Conform domnului Boc, Partidul Democrat doreste astfel sa arate ca "nu are nimic impotriva deconspirarii dosarelor fostei Securitati".
in plus - a spus Emil Boc la BBC - Partidul Democrat doreste ca acesta lege sa "nu mai fie doar o vorba in vant, ci o realitate, publicata in Monitorul Oficial ca lege".
Liderul PD a mai precizat ca daca Legea lustratiei va fi adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului, pentru a fi respinsa va fi necesara inaintarea si adoptarea unei motiuni de cenzura, ceea ce ar duce la demiterea guvernului.
Astfel "vom vedea foarte clar cine este pentru 'Legea Lustratiei' si cine este impotriva ei in Romania".
Initiativa PD nu se bucura de sustinerea coalitiei
Bogdan Olteanu a anuntat ca va cere vot nominal la adoptarea Legea lustratiei
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), a precizat duminica, intr-un comunicat de presa, ca nu se poate vorbi "decat despre o asumare a responsabilitatii parlamentarilor pentru sustinerea legii".
"Aceasta asumare nu se poate ascunde in spatele votului secret obligatoriu in cazul asumarii raspunderii guvernului, ci prin exprimare de fiecare parlamentar a optiunii sale, prin vot deschis".
La randul sau, presedintele executiv al Partidului Conservator, senatorul Sabin Cutas, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca, cel putin la nivelul Coalitiei, exista vointa politica pentru sustinerea Legii lustratiei. El a spus ca actuala coalitie detine majoritatea parlamentara si ca pozitia acesteia in ceea ce priveste Legea lustratiei poate fi impusa in fata opozitiei.
"Cred ca asumarea raspunderii solicitata de catre PD este o noua provocare politica, prin care se doreste a crea un nou conflict in cadrul coalitiei. Este un glont irosit pe care Guvernul nu are de ce sa si-l asume atat timp cat, cel putin la nivelul coalitiei, toate partidele sustin aceasta lege", a declarat liderul PC.
"Batalie pentru imagine"
Principalul partid de opozitie, PSD, considera ca discutiile din interiorul Aliantei PNL-PD, privind legea lustratiei, ar fi doar un nou episod din "razboiul pentru imagine" intre cele doua partide.
Vicepresedintele PSD, Titus Corlatean a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca - personal - nu crede "in onestitatea si sinceritatea" demersului lui Emil Boc, atata vreme cat se pare ca acesta ar fi fost secretar al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti (UASC), iar Legea lustratiei "l-ar trece pentru zece ani intr-o zona de inactivitate politica".
"in spatele acestui demers populist al PD si al presedintelui sau, Emil Boc, sunt chestiuni ascunse, pentru ca este vorba de o batalie de imagine si de control asupra unor parghii si mecanisme, care se poarta intre PD si PNL, asa cum s-a intamplat si in cazul CNSAS, si in cazul Legii lustratiei."
Legea lustratiei urmareste limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist.
Despre autor:
Sursa: Bbc.co.uk
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Boon, platforma unde colegii vând produse între ei și totul se duce la ONG-uri
Sursa: green.start-up.ro
-
Furnizorul produselor Nike, în atenția Concurenței: ce nereguli au găsit...
Sursa: retail.ro
-
Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Florin Vișa
Sursa: start-up.ro
-
Top 10 rețete de preparate tradiționale românești pentru masa de Crăciun -...
Sursa: garbo.ro
-
Aderarea la Schengen în cifre. PIB ar putea crește cu 1-2% anual
Sursa: futurebanking.ro
-
Scapă de herpes în câteva ore - Tratament rapid și eficient
Sursa: kudika.ro
-
GALERIE FOTO | Renault arată că un constructor auto mai poate avea suflet și...
Sursa: wall-street.ro