Un amendament la legea lustratiei initiat de PC si votat de senatorii PNL, PC, PSD, PRM si o parte a celor de la UDMR tinteste drept in Traian Basescu.

Proiectul de lege, initiat de PNL, a fost votat ieri de Comisiile juridica si a drepturilor omului din Senat. Senatorul PC Gavrila Vasilescu a propus un amendament prin care si "comandantii de nave si de aeronave si loctiitorii lor care, potrivit art. 5 din Legea nr. 187/1999 (legea Ticu - n.r.), au facut parte din structurile Securitatii sau au fost colaboratori ai acesteia" sint considerati ca "facind parte din aparatul represiv al regimului comunist".

Drept urmare, potrivit proiectului de lege, "persoanele (...) sint demise de drept" daca CNSAS descopera, prin cercetarea arhivelor, ca au lucrat cu Securitatea comunista. Amendamentul senatorului PC a fost votat de toti senatorii PSD si ai PRM, dar si de liberala Norica Nicolai si de senatorul UDMR Gyorgy Frunda. Impotriva au fost doar senatorul UDMR Peter Eckstein Kovaci, democratul Dorel Jurcan si liberalul Puiu Hasotti. Articolul il vizeaza explicit pe Basescu. "Comandantul de nava putea sa faca ce facea un organ de cercetare, avea rol de procuror. Nu stiu daca Traian Basescu intra sub incidenta legii, doar daca se descopera ca a facut politie politica. Le recomand persoanelor incriminate sa-si dea demisia", a comentat dupa sedinta conservatorul Vasilescu. Mona Musca era ieri extrem de nervoasa. "Comandantii conduceau nave, ce sa-i bagi in aceeasi oala cu cei care faceau politie politica, conduceau destinele oamenilor din Romania pe baza functiilor pe care le aveau in structurile statului comunist?!".

Si senatorul UDMR Eckstein a condamnat articolul: "Este ridicol sa suspectezi de politie politica marinarii". Colegul sau, Frunda, in calitate de sef al Comisiei, a votat insa articolul. Potrivit unor senatori, amendamentul vizeaza suspendarea lui Basescu. Constitutia este confuza. Articolul 96 precizeaza doar ca seful statului poate fi pus sub acuzare "pentru inalta tradare" prin votul a doua treimi dintre parlamentari. Nici Theodor Stolojan nu a scapat. Liberala Norica Nicolai a propus un amendament sustinut de majoritatea senatorilor prin care si "persoanele care au lucrat in domeniul valutar extern" intra sub incidenta legii lustratiei. Stolojan a lucrat, pina in 1989, la Ministerul Finantelor, Serviciul valutar extern. Din nou, Musca s-a plins ca legea lustratiei a devenit arma politica: "In lege ma refeream la persoanele cu functii de conducere din regimul comunist.

Cei care erau sub ministri erau simpli angajati si indeplineau ordinele acestora. Articolul (Noricai Nicolai - n.r.) vizeaza functiile de jos si banuiesc ca se refera la o singura persoana, Stolojan". Dupa ce va fi votata de plenul Senatului, legea va intra in Camera Deputatilor, care este decizionala.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.