Liberalii s-au declarat profund dezamagiti de faptul ca democratii nu au respectat intelegerea initiala.

Mai multi parlamentari PNL spun ca prin acest pas, democratii s-au aliat cu PRM si PSD, iar "soliditatea coalitiei s-a naruit".

Senatorul liberal Radu Stroe considera ca alegerea lui Turianu ca presedinte al Colegiului, a fost opera "monstruoasei coalitii" PD-PSD-PRM. "Este limpede ca PD a tradat prin doi oameni si va trebui sa ia masurile care se impun daca vrea sa isi demonstreze buna credinta", a afirmat Stroe. El i-a acuzat pe democrati ca "actioneaza impotriva nevoii vitale a Romaniei de a deconspira fosta Securitate. Senatorul a adaugat ca, daca lucrurile nu vor fi remediate in cadrul Aliantei si al coalitiei, va exista "o grava problema". Mai mult, intrebat daca situatia generata ar putea duce chiar la o ruptura a Aliantei, liberalul a replicat: "Totul e posibil". La randul sau, liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a acuzat PD ca a tradat intelegerea privind alegerile pentru Colegiul CNSAS si a solicitat democratilor sa il retraga pe Corneliu Turianu de la presedintia Colegiului.

Antonescu a afirmat ca atat candidatura-surpriza a lui Turianu, cat si votul care a dus alegerea acestuia, au demonstrat ca "soliditatea coalitiei s-a naruit".
"Daca toata lumea spune si da asigurari ca domnul Ticu Dumitrescu trebuie sa fie presedinte al Colegiului si totusi, la vot, el nu iese presedinte, este limpede ca cei care se opun aflarii adevarului despre ce a facut si poate mai face inca fosta Securitate au castigat aceasta batalie", a declarat Antonescu.
Si liberalul George Scutaru a acuzat "demagogia PD", afirmand ca democratii, "cot la cot cu PSD si cu PRM, au inteles sa dea satisfactie acestei coloane a cincea a fostei Securitati". El a declarat ca, in urma celor intamplate la alegerile pentru Colegiul CNSAS, PNL nu va mai vota pachetul legilor sigurantei nationale "venit de la Cotroceni". Scutaru a spus ca PNL va formula propriile proiecte legislative in domeniu, pentru ca nu crede "ca se mai poate negocia cu PD dupa cele intamplate".

PD nu se crede vinovat

Emil Boc sustine ca la alegerea conducerii Colegiului CNSAS au prevalat relatiile interpersonale, iar Ticu Dumitrescu nu si-a convins colegii ca poate face echipa.

Liderul PD a respins acuzatiile formulate de Ticu Dumitrescu, potrivit carora alegerile pentru conducerea Colegiului ar fi o "lucratura" la nivel inalt, un "joc politic". "Jocul politic se reduce, se pare, la incapacitatea sa de a putea sa-si convinga colegii sa faca echipa", a afirmat Emil Boc.

"Iar ultimele declaratii ale domnului Dumitrescu imi adancesc aceasta convingere", a el. In plus, liderul democrat spune ca demersul lui Corneliu Turianu de a candida la sefia Colegiului a fost unul personal.
La randul sau, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Crisitan Radulescu, a declarat ca a existat o declaratie de consideratie din partea Aliantei, cu privire la sustinerea lui Ticu Dumitrescu, dar decizia finala a apartinut membrilor CNSAS.
"Cei din Colegiu au devenit persoane apolitice in momentul in care au fost numiti acolo", a spus Radulescu. El a adaugat ca odata ce a fost aleasa, conducerea CNSAS nu mai poate fi modificata, intrucat Parlamentul are dreptul sa numeasca persoane, dar nu si functiile pe care acestea le detin in cadrul Colegiului .

Tariceanu cauta solutii

Premierul s-a declarat deranjat ca o intelegere incheiata la nivelul Aliantei privind structura de conducere a Consiliului nu a fost respectata. In opinia sa, solutia salvatoare pentru "o problema care pune in pericol spiritul si credibilitatea Aliantei" ar fi gestul de onoare din partea lui Corneliu Turianu de a-si retrage candidatura la sefia CNSAS.
"Este mai degraba un fel de conspiratie pentru ascunderea adevarului in ceea ce priveste o componenta importanta a perioadei comuniste. Regret foarte mult ce s-a intamplat si voi avea o discutie lamuritoare cu colegii de Alianta", a spus Tariceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.