Dupa angajatii Ministerului de Interne si cei ai Parchetului National Anticoruptie, a venit rindul procurorilor din cadrul Ministerului Public sa ia act de intransigenta presedintelui Romaniei in materie de anticoruptie.

Prezent la sedinta de bilant, Traian Basescu le-a cerut procurorilor Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie sa renunte la functiile pe care le detin in cazul in care nu se pot angaja in lupta pentru eliminarea sistemului mafiot din Romania. Desi imperativa, cererea nu a vizat o tinta precisa si a fost facuta in contextul integrarii Romaniei in structurile europene. "Nu vreau ca, peste un an, sa se spuna ca au plecat niste baroni si au venit altii. Eu va pot spune fara ezitare ca aproape toate institutiile de forta ale statului sint afectate de coruptie", a afirmat presedintele.

Guvernul, presat de cercuri de interese

Seful statului a tinut sa-i informeze pe magistrati ca in jurul guvernului se duce o lupta teribila pentru a se ajunge la un ministru sau la altul de catre anumite grupuri de interese. Nu s-a reusit acest lucru, a spus Basescu, pentru ca serviciile de informatii au reactionat in timp util, furnizind informatii care au impiedicat astfel de incercari. Solutia pentru stoparea traficului de influenta, care a dus Romania intre tarile catalogate drept corupte de mai toate organismele internationale, este ca toate structurile justitiei sa faca un efort foarte mare pentru "a stopa contaminarea totala a institutiilor".

"Iesiti din vecinatati!"

Procurorilor din provincie, care in localitatile unde activeaza se afla in "cumetrii", alaturi de primari, de seful politiei si de alte notabilitati locale, Traian Basescu le-a recomandat sa iasa din aceste "vecinatati", perioada actuala fiind considerata una de criza. Adica una care nu permite nici un fel de semn de intrebare asupra celor desemnati sa imparta dreptatea. Pentru siguranta magistratilor, presedintele a precizat ca a solicitat Serviciului de Protectie si Paza sa extinda protectia asigurata presedintelui tarii si asupra procurorilor care se ocupa de cazuri importante, mentionind ca are cunostinta despre amenintarile proferate la adresa multora dintre magistrati.

Echidistanta, cuvint de ordine

Pentru a nu se mai ajunge la verdicte penibile, presedintele a cerut echidistanta in aplicarea legilor, "atit pentru cel care fura o gaina, cit si pentru cel care spala bani la RAFO".

Secretari de stat apolitici

Ca si in cazul PNA, Traian Basescu le-a transmis magistratilor din Ministerul Public ca nu vor exista ingerinte politice in activitatea acestui for.
Drept dovada, in functia de ministru al justitiei a fost desemnata o persoana neangajata politic.
Mai mult, din acest motiv nici un secretar de stat din acest minister nu va proveni din rindul membrilor partidelor politice, singurul criteriu urmind sa fie cel al profesionalismului.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.