Despre Mihai Razvan Ungureanu stiam ca este un tanar intelectual de rasa, educat in lumea bunelor maniere academice, un fin observator, capabil sa perceapa cele mai mici schimbari de nuanta in cromatica diplomatica. Se pare ca experienta capatata, in perioada secretariatului de stat si a "Pactului de stabilitate", i-a cladit statura potrivita pentru a gestiona un ministeriat extrem de sensibil.

Ungureanu a afirmat, ieri, ca intre prioritatile mandatului sau se afla stabilirea unor relatii cat mai stranse cu Uniunea Europeana. Ministrul isi propune sa adapteze misiunea de la Bruxelles, ca si constructie institutionala, toate ministerele urmand a fi reprezentate, pentru ca tara noastra va avea experti in nenumarate comisii si comitete ale Uniunii.

O alta directie ar fi strangerea relatiilor cu Chisinaul, in perspectiva democratizarii Moldovei si a orientarii ei spre structurile europene, parcurs ce poate fi sprijinit de Romania. Se pare ca ideea este imbratisata si de presedintele Traian Basescu, care intreprinde prima sa vizita externa peste Prut. Sa speram ca va reusi sa-l sensibilizeze pe omologul sau, care, din nefericire, in aceste zile, demonstreaza tot mai mult ca este un dictator comunist, cu cetatenie rusa.

Ungureanu a reusit sa faca un slalom elegant, evitand antiteza "Axei Washington-Londra-Bucuresti" si a "importantei rolului Romaniei in spatiul Marii Negre". Nu l-a contrazis pe presedinte. Dar, pentru un diplomat, faptul ca nu a mentionat intre prioritatile sale temele preferate ale Cotrocenilor releva la Mihai Ungureanu nu doar calitatile specifice unui diplomat de clasa, dar si o personalitate puternica.

Pe de alta parte, nu stiu cum se va produce alaturarea, in marile saloane occidentale, intre diplomatul cu maniere rafinate si presedintele cu deprinderi dobandite mai mult la babord, care ii acuza, acum o luna, pe prim-ministrii europeni ca vin sa-si ia "tainul" din Romania!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.