"China reprezinta o prioritate pentru politica externa a Romaniei nu doar datorita traditiei, a prieteniei care dureaza de multe decenii intre cele doua tari, ci si pentru ca acest stat incepe sa devina un jucator important pe scena internationala", a declarat Traian Basescu la Cluj. Presedintele a apreciat ca relatia cu China nu este altceva decat un "bulgare de aur", care se construieste foarte greu, si atunci cand "il ai in mana nu il arunci".

Basescu a precizat ca aceasta relatie este una de interes major, si avem de partea noastra si traditia istorica. Presedintele a afirmat ca Beijingul ne-a fost alaturi in momente cruciale ale istoriei, apreciind ca sunt "lucruri care nu se pot uita". El a declarat aceasta facand trimitere la evenimentele din 1968 "cand chinezii au avertizat URSS-ul sa nu faca in Romania ce au facut in Cehoslovacia", adica sa invadeze teritoriul romanesc. Mai mult oficialitatile chineze din acel moment l-au amenintat pe Leonid Brejnev ca daca se va intampla acest lucru vor intra in conflict direct, a mai adaugat Basescu. "De 55 de ani avem relatii diplomatice cu China si niciodata aceasta tara nu ne-a fost ostila", a afirmat oficialul roman.

Romania, atractiva pentru oamenii de afaceri chinezi

Cele doua state au o relatie privilegiata atat datorita traditiei, dar si pentru ca China "reprezinta cel mai mare partener comercial al tarii nostre din Extremul Orient", a declarat presedintele intr-un interviu acordat postului Radio Romania International.

"In Romania functioneaza in prezent noua mii de companii chinezesti si, desi distanta dintre cele doua state este foarte mare, tara noastra a devenit atractiva pentru oamenii de afaceri chinezi" a precizat presedintele. Referindu-se la acordurile semnate de autoritatile de la Bucuresti cu investitorii chinezi privind unele obiective ca: centura Bucurestiului si Podul de la Macin, peste Dunare, el da asigurari ca vor fi obiect al discutiilor pe care le va avea cu ocazia deplasarii sale in China, incepand de azi pana in 29 martie, pentru ca "avem de ajustat anumite prevederi ale acordurilor, in asa fel incat Romania sa nu fie in situatia de a nu respecta angajamentele de tara care intra in UE, in mod deosebit cele care tin de capitolul competitiei, concurentei". Presedintele se va intalni cu prilejul acestei vizite cu presedintele Hu Jintao, cu presedintele Parlamentului, cu primul-ministru si cu comunitatea oamenilor de afaceri chinezi.