Fostul presedinte al Romaniei, senatorul social-democrat Ion Iliescu, considera ca actuala structura de conducere a PSD este "prea stufoasa" si ca partidul are nevoie de structuri "mult mai suple" in luarea deciziilor.

"Nu-si poate permite un partid din opozitie sa aiba o astfel de structura, un Consiliu National de 500 de membri, deoarece convocarea lor este greoaie", a spus Iliescu, intr-o emisiune televizata. El considera ca PSD are nevoie de un Consiliu format din cel mult 150 de membri, care sa se poata reuni trimestrial si sa aiba o comunicare permanenta. In opinia senatorului PSD, un viitor congres extraordinar ar trebui sa creeze "criterii si sisteme de filtre care sa asigure promovarea celor care nu au vulnerabilitati, care nu pot fi santajati si care sa dea autoritate morala si credibilitate".

"Doua chestiuni sunt fundamentale pentru credibilitatea unui partid: mesajul cu care se adreseaza celor carora vrea sa le slujeasca interesele si purtatorii de mesaj, cine exprima aceste mesaje", a adaugat Iliescu. Fondatorul PSD este de parere ca partidul trebuie sa vina cu precizarea exacta si clara a mesajului si a identitatii sale ca formatiune social-democrata de stanga, tinand cont ca este "exponentul paturilor celor mai largi de cetateni".

Referitor la situatia prin care trece PSD, senatorul Ion Iliescu este de parere ca aceasta criza poate sa dureze mai mult si sa aiba si efecte "foarte grave", cauzele fiind problemele de adaptare la conditia de formatiune politica de opozitie. Senatorul PSD a amintit ca si in anul 1997 cand nu era la putere partidul s-a confruntat cu probleme, si aceasta deoarece "opozitia creeaza probleme". "Radacina raului si a slabiciunilor" pe care le manifesta in prezent PSD porneste inca din perioada cand a fost la guvernare si cand "partidul a cam fost transformat intr-un fel de anexa a guvernului", a explicat Iliescu. De asemenea, Iliescu considera ca promovarea unei anumite politici clientelare a slabit PSD, determinand aparitia unor "fenomene de coruptie si tendinte de imbogatire ale unor lideri".

Senatorul Iliescu considera ca etichetarea actuala a partidului este "nedreapta" pentru marea masa a membrilor si simpatizantilor si considera ca ar fi un lucru periculos pentru tara daca partidul ar disparea.

Congresul extraordinar, "pregatit pe indelete"

"Ceea ce n-a putut face congresul anul trecut, poate sa faca congresul extraordinar", a spus Iliescu, adaugand, insa, ca acesta ar trebui sa fie pregatit pe indelete, nu organizat in pripa. Potrivit lui Ion Iliescu, congresul din 2005 "nu a raspuns asteptarilor si solicitarilor bazei partidului de a scoate in prim-plan oameni fara nici un fel de vulnerabilitati". El a amintit ca la reuniunea conducerii partidului cu liderii filialelor teritoriale, de acum doua saptamani, s-a desprins ideea necesitatii unui congres extraordinar. "Eu cred ca se va impune acest lucru", a spus Ion Iliescu. Senatorul considera ca organizarea unui congres extraordinar nu este "o treaba simpla, pentru ca se poate face rapid un congres care sa nu schimbe nimic si sa se reproduca absolut intreaga situatie" de acum un an.Ion Iliescu a declarat ca il intelege pe Adrian Nastase si dificultatile prin care trece si ca desi a avut si el motive personale care sa-l faca sa se desparta de partid nu a facut-o, desi i-a fost "greu" si a trebuit "sa-si infranga anumite resentimente personale".

"Sunt legat organic de toata evolutia acestui partid", a adaugat Iliescu. Ultimul congres al PSD a avut loc in 21-22 aprilie 2005, cand Mircea Geoana a fost ales presedinte al formatiunii, Adrian Nastase - presedinte executiv, Miron Mitrea - secretar general. La congres s-a stabilit ca mandatul presedintelui PSD sa fie de doi ani.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.