Primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, a semnat ieri inlocuirea din functia de secretar de stat la Ministerul de Interne a lui Toma Zaharia si a sefului politiei romane, Dumitru Sorescu

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a fost zguduit din temelii, ieri, dupa ce secretarul de stat, chestorul principal Zaharia Toma, si chestorul principal Dumitru Sorescu, seful politiei, au fost schimbati din functie, prin decizia premierului Calin Popescu-Tariceanu. De numele primului, om de casa al lui Adrian Nastase, s-au legat mai multe scandaluri de presa, cel mai important fiind celebrul dosar "Sintofarm", privind traficul de heroina.

Declaratia prin care presedintele Traian Basescu anunta, acum 10 zile, schimbari rasunatoare la virful Ministerului de Interne, a fost confirmata, ieri, printr-o hotarire a premierului Calin Popescu Tariceanu. Astfel, chestorul principal Zaharia Toma, om de incredere al fostului prim ministru, Adrian Nastase, a carui longevitate in functie ii atrasese porecla de "T-zeu", a fost debarcat din functie, in locul sau fiind numit chestorul Anghel Andreescu, fost sef al Centrului de Studii Post-universitare Bucuresti din cadrul ministerului. Acesta s-a facut cunoscut in 1999 cind, in calitate de sef al Jandarmeriei Romane, a reusit sa blocheze marsul minerilor lui Cozma spre Bucuresti, in celebra batalie de la Stoenesti. Atunci, Anghel Andreescu a fost numit in functie tocmai pentru gestionarea acestui moment de criza, in conditiile in care, la Costesti, predecesorul sau, generalul Stan Stingaciu, esuase lamentabil in fata minerilor.

Scandalurile in care a fost implicat Zaharia Toma

Botezat si "Generalul Heroina", Zaharia Toma a fost subiectul mai multor scandaluri, cel mai rasunator fiind cazul "SINTOFARM". Bomba a explodat in 1999, cind SRI a interceptat activitatea unui grup de traficanti care faceau afaceri cu precursori, adica substante folosite la prepararea heroinei. Preluata de Brigada de Combatere a Crimei Organizate, ancheta a inclus si numele Ioanei Toma, sotia lui Zaharia Toma, directoare economica la fabrica de medicamente "SINTOFARM". Ulterior insa, in mod neasteptat, ancheta a fost stopata iar ofiterii care s-au ocupat de caz au fost mutati.
Toma Zaharia a aparut si in centrul afacerii EADS. Este vorba despre un contract fabulos incheiat fara licitatie de Ministerul de Interne, prin care firma germana EADS urmeaza sa securizeze frontierele Romaniei.
• Zaharia Toma mai este acuzat si de asociatiile de revolutionari ca, in timpul Revolutiei din1989, cind ocupa functia de sef al Sectiei 10 de politie, ar fi schingiuit mai multi oameni nevinovati. "Ne-a legat cu sirma. Am luat batai crunte", a declarat Doru Maries, seful organizatiei 21 Decembrie 1989.
• Numele lui Zaharia Toma a fost rostit si de interlopul bucurestean Nutu Camataru, care s-a laudat ca generalul era un client fidel al restaurantului sau Calypso, unde, in schimbul unor "servicii" lua masa pe gratis.

Dumitru Sorescu, schimbat cu Dan Fatuloiu

Alaturi de Toma Zaharia isi face bagajele si chestorul principal Dumitru Sorescu, seful Inspectoratului General al Politiei. Potrivit rechizitoriului Revolutiei de la Timisoara, Dumitru Sorescu a facut parte, in decembrie 1989, din echipa care a preluat transportul celor 40 de cadavre ale victimelor represiunii si le-a dus la crematoriul din Bucuresti. Potrivit unor marturii din timpul anchetei, maiorul de atunci Dumitru Sorescu a facut parte din echipa care s-a ocupat de incinerarea si desertarea cenusei intr-o gura de canal. In locul lui Sorescu a fost numit chestorul Dan Fatuloiu, pina ieri adjunct al Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DGCCOA).
Generalul Dan Fatuloiu a fost demis de la sefia Politiei Capitalei, in 2000, la doar doua luni dupa instalarea sa in functie. Anuntul oficial a fost facut intr-o conferinta de presa, chiar de catre Toma Zaharia, pe atunci prim adjunct al ministrului. Acesta a motivat atunci schimbarea prin aceea ca "dupa analizarea activitatii institutei, s-a ajuns la concluzia ca nu a reusit sa stapineasca fenomenul infractional".

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.