Adrian Nastase nu mai poate fi acum un purtator de mesaj credibil, dar este “un baiat inteligent si are forta sa se redreseze, insa va dura”, considera senatorul PSD Ion Iliescu.

Fostul sef al statului a explicat ca din partea unui partid social-democrat - oamenii asteapta un mesaj de aparare a intereselor lor, astfel ca mesagerii trebuie sa fie oameni credibili, care sa nu mai puna probleme din acest punct de vedere.

Presedintele fondator al PSD, Ion Iliescu a declarat ca nu a reusit sa vorbeasca, deocamdata, cu Adrian Nastase dar ca i-a lasat un mesaj. Fondatorul PSD considera ca Nastase trebuie "sa judece cu responsabilitate" eventualitatea unei demisii din PSD pentru ca "are niste raspunderi fata de partid si trebuie sa gandeasca foarte responsabil de aici inainte".

Cat despre social-democratii care ar mai trebui "sa faca un pas inapoi", Iliescu a afirmat ca acest lucru este "cam greu". "Vom proceda altfel: sa propulsam oameni credibili", a spus Iliescu, adaugand ca "ceilalti" trebuie "sa iasa mai putin in fata". Iliescu este de parere ca este important ca lucrurile "sa se limpezeasca la varf", sa dispara "elementele de deruta, care influenteaza lucrurile". Iar unul dintre aceste elemente de deruta este, in opinia sa, presa, care "zapaceste" oamenii, fiind interesata doar de scandal, de senzational, si nu de "problemele de fond".

"Lucrurile incep sa se liniSteasca in PSD"

Senatorul Ion Iliescu crede ca lucrurile incep sa se linisteasca in PSD. In opinia sa, membrii PSD sunt preocupati acum nu sa-si mai dea demisia, ci sa depaseasca aceasta criza prin care a trecut si trece partidul. Fostul sef al statului a tinut sa precizeze ca, prin intalnirea de joi de la grupul PSD din Parlament, Adrian Nastase, a dat un semnal ca nu se va rupe de partid. "L-am incurajat sa aiba tarie sa treaca de momentele astea grele. Am inteles ca nu are de gand sa plece, nu-l mai duc asemenea ganduri", a declarat Ion Iliescu.

Congres extraordinar

Iliescu a opinat ca PSD ar putea avea nevoie de un congres extraordinar, aceasta chestiune urmand sa fie decisa saptamana viitoare. El a precizat ca nu va mai candida insa pentru nici un fel de functie de conducere. "Am decis sa sprijin, in acest moment, conducerea aleasa", a spus Iliescu. El spera ca un congres al PSD va aduce imbunatatiri si a declarat ca va sprijini "tot acest proces de innoire si revigorare".

Ion Iliescu a participat miercuri seara la o intalnire cu membri ai Organizatiei PSD sector 6, la finalul careia s-a declarat incurajat de "tonusul" acestora. "I-as trimite pe toti liderii nostri sa aiba dialoguri cu membrii unor astfel de organizatii", a spus el. "Acest partid este supus multor incercari si, ca un vulcan care erupe, varfurile vor fi afectate, important este sa ramana baza solida, sanatoasa", a declarat Iliescu. Si asta pentru ca un partid aflat in opozitie "trebuie sa-si consolideze baza", iar PSD are "o baza buna", a spus senatorul Ion Iliescu.

Presedintele organizatiei Dambovita a PSD, deputatul Ion Stan, a propus, ieri, printr-o scrisoare deschisa adresata liderului PSD, Mircea Geoana, convocarea de urgenta a Comitetului Executiv National si a unui congres extraordinar, in cel mult 45 de zile, pentru rezolvarea "crizei profunde prin care trece PSD".

Ion Stan considera ca un congres extraordinar trebuie sa modifice statutul partidului, sa aprobe un nou program politic al PSD si sa aleaga "o conducere mult mai supla", care sa asigure dinamism si fermitate actiunilor politice ale PSD. Deputatul PSD a afirmat ca in partid exista nemultumiri vizavi de modalitatea in care i s-a acordat un vot de neincredere lui Adrian Nastase, considerandu-se ca o astfel de decizie ar fi trebuit luata de un for statutar al PSD si nu in cadrul unei sedinte consultative. Conform Statutului PSD, un Congres Extraordinar poate fi convocat de Consiliul National al partidului, la cererea expresa a cel putin 15 organizatii judetene ale partidului. In eventualitatea unui congres extraordinar, deputatul social-democrat Rovana Plumb l-ar sustine pe Adrian Nastase, in eventualitatea in care ar candida la presedintia PSD.

Rovana Plumb a declarat ieri ca opteaza pentru organizarea unui congres extraordinar, intr-un timp cat mai scurt, pentru a vedea "daca liderii actuali ai partidului sunt capabili sa conduca". Deputatul PSD a declarat ca urmeaza sa fie elaborata o platforma, in cadrul partidului, gandita astfel incat, in structura de conducere, sa fie prezenti "numai oamenii capabili". Rovana Plumb a subliniat ca, pana ieri, cinci organizatii isi exprimasera intentia de a organiza un congres extraordinar, dar numarul acestora va creste pana la inceputul saptamanii viitoare.

Este vorba despre o platforma social-democrata realizata de Adrian Nastase impreuna cu mai multi sustinatori ai sai, constituiti intr-un grup de initiativa. La intalnirea de miercuri a liderilor social-democrati, Rovana Plumb, Eugen Bejinariu, Ioan Timis, Mugurel Sarbu, Ovidiu Branzan, Marin Diaconescu, Petre Daea, Zamfir Dumitrescu, Ioan Timis si Monalisa Galateanu au discutat, timp de mai bine de doua ore, cu Adrian Nastase posibilitatea initierii acestei platforme, care, in interval de aproximativ doua saptamani, ar putea fi finalizata si propusa spre discutie in cadrul partidului.

Nastase: "Cand voi avea concluziile, le voi prezenta"
Deputatul social-democrat Adrian Nastase a declarat ieri ca inca evalueaza modul in care se poate raporta la ultimele evolutii din PSD. "Evaluez inca felul cum ma pot raporta la aceste evolutii din partid. Deocamdata, m-am sfatuit cu colegi si cu prieteni din partid si, cand voi avea unele concluzii, le voi prezenta", a precizat, la Palatul Parlamentului, Adrian Nastase. Presedintele PC, Dan Voiculescu, a infirmat zvonurile referitoare la intrarea in randurile formatiunii pe care o conduce a fostului presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Intr-o emisiune radiofonica, Voiculescu a spus insa ca Nastase nu merita tratamentul de care a avut parte la PSD. De cealalta parte, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, sustine ca primirea in PC si, implicit, in Coalitie a lui Adrian Nastase ar fi ca si cum liberalii s-ar trezi in pat cu dusmanul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.