In PSD devine tot mai clara conturarea unei noi grupari si a unei noi platforme politice.

Se strang semnaturi pentru organizarea unui congres extraordinar si tot mai multe voci il fac vinovat pe presedintele Mircea Geoana de situatia tulbure in care a ajuns partidul.

In acelasi timp, continua sa se faca auzite noi anunturi de demisie.

Deputatii Eugen Bejinariu si Zamfir Dumitrescu si-au anuntat, joi, in plenul Camerei Deputatilor, demisia din PSD, precum si din functiile detinute in comisiile parlamentare din acest for legislativ.

"Vreau sa va anunt ca, incepand de astazi, imi dau demisia din grupul parlamentar PSD si voi deveni deputat independent", a declarat Eugen Bejinariu.

El a anuntat ca demisioneaza si din functia de vicepresedinte al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

"Fiecare cu destinul lui"

La randul sau, deputatul Zamfir Dumitrescu a precizat ca demisioneaza din PSD si din functia de vicepresedinte al Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor.

El a declarat ca miercuri a incercat sa aiba o convorbire telefonica cu Mircea Geoana dar nu a reusit sa il contacteze.

"I-am trimis un mesaj SMS pe telefon in care l-am anuntat ca demisionez si mi-a raspuns tot prin SMS spunand: ’Fiecare cu destinul lui, pacat’".

"N-am negociat nimic, am o oferta de principiu din partea Partidului Conservator dar am sa ma gandesc ce fac, nu ma grabesc"- a declarat Zamfir Dumitrescu, care este si presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Eugen Bejinariu si Zamfir Dumitrescu au anuntat ca vor ramane deputati independenti si nu au exclus posibilitatea ca si alti parlamentari PSD sa le urmeze gestul si sa-si dea demisia din partid.

Printre ei nu s-a pomenit, insa, numele lui Adrian Nastase, cel care pare sa fi generat aceasta situatie si despre care colegii de partid spun ca ar fi nehotarat in privinta unei eventuale demisii din partid.

Avertisment conducerii PSD

In acelasi timp, doua scrisori adresate presedintelui PSD, Mircea Geoana au fost facute publice.

Scrisorile sunt semnate de Eugen Bejinariu si Ion Stan.

Ion Stan ii cere lui Mircea Geoana convocarea unui congres extraordinar in maxim 45 de zile, schimbarea statutului, un program alternativ la ceea ce el numeste "guvernarea portocalie", dar si alegerea unei conduceri mai suple a PSD.

Totodata, lanseaza un avertisment.

"Vreau sa il avertizez pe dl. Mircea Geoana ca, in loc sa stopeze plecarile deputatilor si senatorilor, domnia sa vine si transmite mesaje ratacioase, care creaza noi tensiuni. Eu, de exemplu, nu stau in PSD doar pentru ca ii sunt loial lui Adrian Nastase si ca am interese. Interese au cei care se afla in jurul domniei sale (nn. Mircea Geoana), cei care au probleme de credibilitate si imagine si cei pe care dansul ii consulta acum in luarea deciziilor".

Deputatul PSD Ion Stan i-a cerut lui Mircea Geoana si sa ia masuri pentru oprirea tendintelor de slabire a partidului si il acuza ca ar fi indiferent si ar minimaliza ceea ce se intampla in PSD.

In opinia lui Ion Stan, o asemenea atitudine risca sa se transforme in noi tensiuni, care se adauga la cele existente si care ar putea escalada in perioada urmatoare si s-ar putea finaliza prin scindarea partidului.

La randul sau, deputatul PSD Ioan Timis spune ca un grup de parlamentari, apropiati lui Adrian Nastase pregateste o noua platforma politica, care ar urma sa fie prezentata la un eventual congres.

Dupa demisia lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv al PSD si din cea de presedinte al Camerei Deputatilor, din partid au plecat mai multi primari si viceprimari, printre care si primarul sectorului 2 din Bucuresti, Neculai Ontanu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.