Pe zi ce trece, Iliescu este din ce in ce mai izolat de mecanismele de decizie. Oamenii lui Adrian Năstase conduc dezbaterile despre reforma PSD. Una dintre cerințe este reprezentarea teritorială a filialelor.

Mai mulți lideri PSD din Transilvania și Banat se vor reuni azi pentru a discuta propuneri de reorganizare a partidului. Dezbaterea are acordul tacit al lui Adrian Năstase. Iliescu, in schimb, s-a arătat deranjat de astfel de intilniri "pe grupuri" și "tabere". Potrivit lui Vasile Dincu, unul dintre liderii clujeni, la această reuniune se va adopta un document comun privind modul in care organizațiile din Transilvania și Banat văd reforma PSD.

Ideea centrală a proiectului ardelean este descentralizarea puterii de decizie in partid. Vicepreședintele PSD Ioan Rus este susținătorul ideii ca in conducerea centrală să existe o reprezentare echilibrată pe regiuni istorice. Mai mult, Vasile Dincu ne-a declarat că "această chestiune nu este negociabilă". Pe același ton, Liviu Timar, unul dintre liderii PSD Mureș, a afirmat că "nu există o repartizare uniformă a vicepreședinților PSD care să cuprindă toată țara". "Trebuie cuprinse toate zonele și nu e normal ca Transilvania să aibă un vicepreședinte, in timp ce Moldova sau Țara Romanească au 15", a mai afirmat Timar.

Nu toți liderii PSD ardeleni se ancorează de această idee. "Nu cred că aceasta este esența programului. E doar o variantă posibilă, dar pot fi și altele. Nu ne cramponăm de ideea reprezentării regionale. E normal să existe o reprezentare completă a tuturor regiunilor in Delegația Permanentă. Dar important e ca structurile de conducere să fie mai puțin stufoase. Eu cred că la nivel județean e mai bine să existe doar 6-7 vicepreședinți, iar la nivel central, in loc de 24-25, să fie doar 12-13", ne-a declarat Liviu Mugurel Sirbu, președintele PSD Alba. Acesta este de părere că organizațiile locale ar trebui să aibă mai multă autonomie in decizie față de conducerea centrală.

Talpeș: "O intilnire a unor persoane private"

Organizația Caraș-Severin nu va fi prezentă la reuniune. Ioan Talpeș, președintele filialei, ne-a declarat că reuniunea organizată de liderii de la Cluj este "o intilnire a unor persoane private". "Conform Statutului, doar conferința județeană poate desemna delegații care să poarte astfel de discuții și numai in cadrul congresului.

Un grup de persoane se poate aduna să discute in calitate de persoane particulare, să-și exprime opiniile private", ne-a declarat Ioan Talpeș. Acesta a precizat că nu va participa la reuniune. Nici președintele PSD Brașov, Constantin Niță, nu va fi prezent. "Nu sint de acord cu regionalizarea activității de partid", ne-a declarat liderul brașovean. Acesta a motivat că propunerile Organizației Brașov vor fi prezentate și dezbătute in cadrul Biroului Executiv al partidului. Constantin Niță va propune ca "alegerea președintelui PSD să nu mai aibă loc in cadrul congresului, ci prin votul direct al tuturor membrilor de partid".

O altă propunere avansată de PSD Cluj este ca numărul voturilor obținute in alegeri să reprezinte un criteriu pentru a accede in Delegația Permanentă a partidului. Calculul efectuat de Vasile Dincu arată că din cele peste 3,5 milioane de voturi obținute de PSD, peste 30% au venit din Transilvania.

Toate planurile duc la biroul lui Năstase

După adoptarea unui document unitar al liderilor PSD din Transilvania și Banat, acesta va intra in discuțiile "grupului de lucru" mandatat de Adrian Năstase să elaboreze proiectul de restructurare a partidului. Potrivit unor surse din anturajul fostului premier, acesta nu este foarte incintat de ideea reprezentării pe regiuni, pentru că i-ar limita spațiul de manevră in alcătuirea listei de vicepreședinți ce va fi inaintată spre aprobare Congresului.