Astfel, Iorgovan ramane fara functia de secretar al Senatului, iar miercuri Consiliul de Integritate Morala al PSD va dezbate posibilitatea excluderii sale. Masura survine in urma unei declaratii recente a lui Iorgovan dupa care Adrian Nastase ar fi promovat un grup in care criteriile de selectie au fost "homosexualitatea, masoneria si infractionalitatea". La aceasta s-au adaugat o serie de remarci dure la adresa filialei din care provine, PSD Caras-Severin. In consecinta, senatorul Ilie Sarbu a cerut excluderea sa, insa Biroul Permanent National al partidului intrunit ieri a pasat responsabilitatea eventualei excluderi in sarcina Consiliului de Integritate.

"Am avut astazi o discutie extrem de neplacuta si nu dau nimanui voie sa foloseasca cuvinte jignitoare la adresa membrilor partidului", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana, vizibil iritat de incident. Si Ion Iliescu a catalogat afirmatiile acestui apropiat al sau ca "iresponsabile si inadmisibile". Totusi, Iliescu pare a fi unul dintre putinii care ar putea sa stopeze excluderea lui Iorgovan. "Depinde si de el", a conchis Iliescu, sugerandu-i acestuia sa faca un gest de penitenta care l-ar putea mentine in PSD.

Un senator cu limba ascutita

Raporturile lui Antonie Iorgovan cu actuala conducere au o istorie tumultoasa, senatorul intrand pentru a doua oara in vizorul liderilor PSD. Prima data, Iorgovan a etichetat ca "imbecila" in plenul Senatului o idee la care Geoana tine foarte mult - aceea a introducerii Parlamentului unicameral. Si atunci PSD i-a retras sprijinul politic pentru functia de secretar al Senatului, insa Iorgovan a facut apel si s-a revenit asupra hotararii initiale. Mai ales ca filiala din Prahova a refuzat sa-l excluda pe turbulentul senator, in ciuda sugestiilor transparente venite de la Bucuresti. Iorgovan a promis ca se potoleste si a cerut sa fie transferat la filiala din Caras-Severin, locul sau de bastina. Senatorul a fost invitat sa dinamizeze activitatea unei filiale cu rezultate modeste pana acum, dar, la jumatatea lui ianuarie, l-a acuzat pe seful organizatiei, deputatul Ion Mocioalca, pentru subordonarea acestuia fata de liderul democrat din judet, Sorin Frunzaverde: "PSD Caras-Severin este condus de Frunzaverde, iar coada de topor numarul 1 este acest Mocioalca".

Cei de la centru s-au vazut din nou pusi intr-o situatie delicata de limba ascutita a lui Iorgovan, iar declaratiile acestuia referitoare la Nastase au oferit o ocazie de a scapa de el. De remarcat insa este faptul ca acelasi Nastase a fost facut parte a unui "grup mafiot" de catre Marian Vanghelie si nimeni din PSD nu s-a scandalizat intr-atat incat sa ceara excluderea celuilalt "rebel fara cauza" al social-democratilor.