Reprezentantii unor organizatii de revolutionari i-au cerut ieri presedintelui Traian Basescu sa faca demersurile necesare pentru a inlatura din structurile statului acele persoane care au participat la reprimarea evenimentelor din decembrie 89. Incurajati de promisiunea lui Basescu ca va face tot ce depinde de el ca adevarul sa iasa la lumina, membrii unor asociatii din toata tara au intocmit o Lista a rusinii, printre cei considerati responsabili de reprimarea si manipularea revolutiei figurand Ion Iliescu si Petre Roman. Pe lista se afla si alti demnitari, precum consilierul de stat Constantin Degeratu, seful Statului Major, Eugen Badalan, sau chestorul politiei, Toma Zaharia. Revolutionarii ameninta ca vor picheta Palatul Cotroceni, daca seful statului nu le va da castig de cauza.

Revolutionarii vor ca institutiile statului sa fie curatate de oamenii pe care ei ii considera vinovati de reprimarea evenimentelor din decembrie 89.

Mai multe organizatii din Timisoara, Bucuresti, Cluj si Constanta au semnat ieri Lista rusinii, care contine numele celor acuzati ca au ordonat sa se traga in manifestanti, multe din persoanele respective aflandu-se inca in structurile de conducere ale armatei, politiei sau ocupand functii politice. Printre acuzati se numara si cei care au manipulat opinia publica si au incercat sa acrediteze scenariul teroristilor, preluand apoi puterea. Lista rusinii este deschisa de fostul sef al statului, Ion Iliescu, Petre Roman, chestorul Toma Zaharia, primarul Constantei, pesedistul Radu Mazare, seful Statului Major al Armatei, Eugen Badalan, consilierul prezidential Constantin Degeratu sau Dumitru Sorescu.

Marturii despre cei vinovati

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie - Bucuresti, Doru Maries, a explicat ca fiecare organizatie isi asuma responsabilitatea pentru introducerea in lista a celor care au participat la reprimarea revolutiei in orasele lor. Revolutionarii nu au oferit documente care sa includa numele invocate, insa au venit cu marturii despre ce s-a intamplat in urma cu 15 ani. Bucurestenii il acuza pe Toma Zaharia ca, in 1989, pe cand era seful Sectiei 10 de Politie din Capitala, a maltratat mai multi revolutionari ridicati din piata si dusi la circa. "Ne-a legat cu sarma. Am luat batai crunte", a declarat Doru Maries, referindu-se la Toma Zaharia, actual secretar de stat si prim-adjunct al ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga. Reprezentantii asociatiei bucurestene "Jilava 89", prin fondatorul organizatiei, Mihai Ciasar, au cerut includerea pe lista a fostului presedinte Ion Iliescu, dar si a fostului premier Petre Roman.

Badalan, sustin revolutionarii din Timisoara, a comandat doua unitati de blindate, ordonand ca una sa mearga la Arad si sa se opuna manifestantilor, iar cealalta sa actioneze, in acelasi sens, in Timisoara. Clujenii il acuza pe Degeratu, care ocupa o functie de consilier al presedintelui Traian Basescu, ca ar fi intocmit, impreuna cu alti ofiteri de armata activi in 1989, o serie de planuri pentru reprimarea manifestatiilor. Aceiasi reprezentanti ai organizatiilor clujene au cerut demisia lui Badalan de la conducerea Armatei Romane. Sustinuti si de ceilalti revolutionari, ei au solicitat presedintelui Basescu sa-l demita pe consilierul Degeratu, afirmand ca generalul este "manjit pe maini de sangele eroilor din decembrie 89".

Revolutionarii vor iesi in strada

Revolutionarii spun ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa ceara informatii serviciilor specializate inainte de a numi un om intr-o anumita functie, astfel incat sa nu mai existe situatii precum cea a consilierului Constantin Degeratu.

In cazul in care Basescu nu va raspunde solicitarilor formulate de organizatiile respective, revolutionarii spun ca nu le ramane altceva de facut decat sa picheteze Palatul Cotroceni, in speranta ca seful statului ii va baga in seama si ii va invita la discutii. Presedintele Asociatiei Decembrie 89 a precizat ca ii acorda lui Basescu un termen de circa doua saptamani, dupa care membrii organizatiei sale vor iesi in strada. Revolutionarii au facut un apel catre presedintele Romaniei sa inteleaga faptul ca "acea justitie care si-a spus cuvantul" in privinta lui Constantin Degeratu este acea justitie subordonata politic fata de regimul Iliescu. La 15 ani de la evenimentele din decembrie 1989, ei sustin ca si-au pus speranta in "comportamentul democratic si curajos" al lui Traian Basescu, pe care l-au invitat sa-si respecte promisiunile facute in ceea ce priveste independenta justitiei si aflarea adevarului despre revolutie.