Adrian Nastase si-a oficializat demisia in plen, iar PSD l-a aruncat in lupta pentru succesiunea sa pe Valer Dorneanu. In schimb, functia de presedinte executiv PSD va fi desfiintata

Vizibil marcat de evenimentele din ultimele zile, Adrian Nastase a informat plenul Camerei Deputatilor de demisia sa de la presedintia acesteia. El a descris gestul sau ca "o consecinta a deciziei colegilor de la PSD", dar si "un gest de onoare fata de institutia Parlamentului". Discursul sau a fost o critica a modului in care activitatea Parlamentului a dus la un clivaj intre doua Romanii, una a politicienilor si una a cetatenilor obisnuiti.

Recunoasterea unui esec

Astfel ultima sa luare de cuvant in calitate de presedinte al Camerei a fost deopotriva atat o autocritica, dar si un rechizitoriu la adresa colegilor sai deputati. "Am fi putut fi cei care realizeaza reforma sistemului politic, cei care schimba radical imaginea profund negativa a Parlamentului Romaniei. Nu am reusit decat sa ne razboim intre noi, sa ne razbunam, sa ne disputam functiile, sa ne subminam reciproc si sa ne aparam teritoriile, uitand ca ele nu sunt ale noastre, ci ale oamenilor care ne-au trimis aici" a spus cu amaraciune Nastase. El a cerut succesorului sau sa construiasca "spiritul parlamentarismului autentic care inspira respect si demonstreaza profesionalism". Discursul sau a fost aplaudat de deputatii opozitiei, iar Nastase a strans mana colegilor din prezidiul Camerei, inainte de a parasi sala.

Desi Nastase a declarat ca va reflecta daca mai ramane intr-un partid in care va trebui sa stea de vorba cu Marian Vanghelie si Marian Oprisan, presedintele PSD, Mircea Geoana a afirmat ca este convins ca fostul numar doi din partid, va ramane alaturi de social-democrati ca "loc natural" al sau. Liderul PSD s-a aratat chiar increzator ca Adrian Nastase isi va continua cariera politica la nivel inalt: "El are un potential politic care este inca important. A fost o perioada mai grea, plateste pentru anumite lucruri care s-au acumulat in timp, sunt convins ca va avea capacitatea sa inteleaga ca tot in PSD este locul natural in care s-a afirmat si in care mai are o sansa sa se afirme in viitor."

PSD ii va desfiinta functia

Departe de a-l jeli prea mult pe Nastase, unii pesedisti cer continuarea "curatirii" partidului. "A fost ca un buboi care, in sfarsit, s-a spart" a spus senatorul de Prahova Antonie Iorgovan. El sustine ca ar trebui analizate cazurile "baronilor locali" dandu-l chiar ca exemplu pe Marian Oprisan. "Adrian Nastase nu este caz izolat. Sunt mai multi cu probleme penale. Si sunt mai multi oameni in partid, chiar daca nu au probleme penale, dar au o problema de imagine la ei in judet si aceste chestiuni, de asemenea, trebuie sa le clarificam in timp", a conchis Iorgovan.

Deocamdata, Geoana a anuntat ca se va mai umbla la functiile din partid. Astfel, el a spus ca postul de presedinte executiv va fi desfiintat, aceasta fiind una dintre propunerile referitoare la modificarea Statului PSD. Liderul social-democrat a mai spus ca unele functii din partid au fost infiintate pentru anumite persoane, procedeu care trebuie eliminat. Insa functia la care PSD nu doreste sa renunte este aceea de presedinte al Camerei Deputatilor. Astfel, Geoana a spus ca a fost stabilita "o mica strategie" prin care sefia Camerei sa ramana la PSD. "In mod cert, avem dreptul politic moral si constitutional sa propunem un alt candidat pentru sefia Camerei" sustine Geoana care crede ca PSD ar putea provoca o discutie constitutionala pe tema asta. In urma unei sedinte a grupului deputatilor PSD, prezidata de Mircea Geoana, Valer Dorneanu a fost nominalizat drept candidat al partidului la functia detinuta pana ieri de Adrian Nastase. Decizia a fost luata destul de usor in conditiile in care Ponta, Mitrea, Hrebenciuc si Tanasescu au declarat ca nu-i intereseaza postul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.