Demisia lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor relanseaza lupta politica pentru ocuparea acestui post.

Un post pentru care - la fel ca si in cazul sefiei Senatului - partidele din coalitia aflata la guvernare au declansat, inca din toamna trecuta, o adevarata batalie pentru a le ocupa.

Ultimul cuvant l-a avut atunci Curtea Constitutionala, care a hotarat ca presedintii Camerelor nu pot fi schimbati decat daca grupurile parlamentare care detin functiile respectie isi retrag sprijinul pentru presedintii camerelor.

PSD nu renunta la functie

Imediat dupa ce Adrian Nastase si-a anuntat demisia, PSD - in primul rand prin vocea lui Victor Ponta - a anuntat ca este indreptatit sa propuna un inlocuitor al fostului presedinte, si ca postul ii revine de drept.

Victor Ponta e de parere ca in cazul in care noul candidat PSD nu va obtine - asa cum este de asteptat - votul majoritatii deputatilor, se va ajunge intr-un grav impas legal.

PD va sustine candidatul propus de PNL

Liderul grupului parlamentar al Partidului Democrat, Cristian Radulescu, da o cu totul alta interpretare noului Regulament al Camerei.

In opinia sa, fiecare grup parlamentar poate propune un candidat, urmand ca prin vot sa se hotarasca cine este noul presedinte al Camerei.

Partidul Democrat a anuntat ca va sustine candidatul propus de PNL pentru sefia Camerei Deputatilor, si anume pe Bogdan Olteanu. De altfel, Alianta PNL-PD il desemnase inca din toamna pe actualul ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul pentru aceasta functie, potrivit unui protocol incheiat intre cele doua partide.

Crin Antonescu a si explicat ca principala problema ar fi colaborarea cu PD.

"Intelegerea initiala la nivelul Aliantei a fost ca liberalii sa ia presedintele Camerei iar democratii - presedintele Senatului. in acest moment, noi nu avem post vacant decat la Camera. Sper ca Partidul Democrat isi va reconfirma pozitia de a sustine un candidat liberal, lucru absolut firesc pentru ca oricum grupul cel mai mare al majoritatii la Camera este cel liberal".

Crin Antonescu a mai precizat ca nu vede nici un impediment in impunerea lui Bogdan Olteanu ca presedinte al Camerei Deputatilor in conditiile in care majoritatea parlamentara ar functiona.

Partidul Conservator lanseaza propriul candidat

In ceea ce priveste Partidul Conservator, partener de coalitie la guvernare, acesta a hotarat sa propuna un candidat propriu - actualul vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Daniela Popa.

Decizia a fost luata miercuri de conducerea partidului, spune purtatorul de cuvant al formatiunii, Bogdan Ciuca.

La randul sau, Partidul Romania Mare nu s-a hotarat deocamdata daca va sustine un candidat propriu pentru fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor sau va vota cu unul dintre candidatii propusi de celelalte partide parlamentare.

"Dorim ca presedintia Camerei sa fie preluata de o persoana capabila sa redea Camerei Deputatilor rolul sau de institutie fundamentala a democratiei", a declarat vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas"


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.