Partidul Conservator pare sa fi ramas singurul din coalitie care sustine sincer adoptarea votului uninominal.

O atitudine surprinzatoare, daca tinem seama ca votul uninominal duce la un sistem politic bipartidist, care dezavantajeaza partidele mici. "De unde ati tras dumneavoastra concluzia asta? N-are nici o legatura cu marimea partidului. Nu ne consideram dezavantajati, dimpotriva. Votul uninominal avantajeaza partidele cu oameni ancorati in realitate, care stiu sa ia o decizie", a declarat cu seninatate deputatul Daniela Popa.

In privinta sistemului bipartidist din tarile cu vot uninominal, Popa a spus ca nu exista o legatura intre votul uninominal si sistemul bipartidist, acesta din urma depinzand doar de istoria politica a fiecarei tari. In ceea ce priveste PSD, lucrurile sunt mai putin clare. Desi au demarat campania de strangere de semnaturi, social-democratii nu au convenit asupra variantei de vot uninominal pe care vor sa o sustina.

Optiune incerta la PSD

Senatorul Antonie Iorgovan a declarat ca "noi mergem pe ideea de a schimba spiritul politicii. Venim dupa o perioada de fortificare a partidelor. Acum noi trebuie sa scoatem in fata personalitatile". Iorgovan sustine varianta ca delimitarea circumscriptiilor pe judete sa fie neschimbata, iar fiecare sa opteze pentru un numar fix de candidati, in functie de numarul mandatelor alocate din fiecare judet. Candidatii pot fi alesi de pe listele mai multor partide, important este ca numarul de optiuni sa nu depaseasca numarul mandatelor. Aceasta este o forma moderata de uninominalism, care reduce numarul dezavantajelor.

Deocamdata, aceasta este doar pozitia lui Iorgovan pentru ca PSD nu a ajuns la o concluzie clara. Conducerea partidului vrea ca mai intai sa fie adoptat principiul si apoi clarificarea detaliilor. Abordare cam pompieristica, pentru ca intre votul care permite selectarea unor candidati din partide diferite si cel bazat pe circumscriptii mici in care "castigatorul ia totul" diferentele sunt importante. Totusi, pesedistii au luat in calcul si deficientele votului uninominal, insa si le asuma pentru ca influenta alegatorului asupra alesilor sai sa creasca.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.