Presedintele Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, a anuntat luni, in plenul Senatului, ca renunta la mitingul de protest din 15 martie de la Odorheiu Secuiesc.

El a precizat ca a luat aceasta decizie din dorinta ca membrii si simpatizantii PRM sa nu incurce fortele de ordine. "La loc comanda si ii invit pe romani sa ramana la casele lor", a spus Corneliu Vadim Tudor. Liderul PRM si-a exprimat multumirea ca "a trezit la realitate autoritatile statului", intrucat, potrivit lui Corneliu Vadim Tudor, pana la semnalul de alarma dat de PRM, Parlamentul, Guvernul sau serviciile secrete nu intelesesera gravitatea evenimentelor puse la cale de sovinii unguri.

"Pasivitatea nu este o solutie. Noi dorim pace si buna convietuire, dar nu cu pretul sfartecarii teritoriale a tarii, a maghiarizarii fortate si a calcarii in picioare a denumirii nationale, cu pretul unei sinucideri istorice", a mai spus Corneliu Vadim Tudor. Presedintele PRM a subliniat ca decizia de a renunta la mitingul de protest de la Odorheiu Secuiesc a fost luata ca urmare a convorbirilor pe care le-a avut cu presedintele Traian Basescu, ministrul de interne, Vasile Blaga si seful Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte.

"ZIUA Z"

15 martie se apropie si deja nu mai stim la ce sa ne asteptam in legatura cu manifestatiile anuntate pentru aceasta zi, la Odorheiu Secuiesc. Dupa cum stim conducerea Consiliului National Secuiesc a anuntat ca va organiza pe 15 martie, cand se sarbatoreste Ziua Maghiarilor de pretutindeni, o mare adunare populara secuiasca in cadrul careia se va da citire unei proclamatii pentru autonimia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Pana in prezent, textul proclamatiei nu a fost facut public, dar organizatorii spun ca nu este vorba despre adoptarea unui document anticonstitutional, ci despre exprimarea dorintei de autonomie a comunitatii maghiare. Potrivit organizatorilor, 10 mii de unguri ar putea veni miercuri la Odorhei sa proclame autonomia Tinutului Secuiesc.

Oltean: "PD dezaproba orice actiune care excede prevederile Constitutiei"

"Partidul Democrat dezaproba orice actiune care excede prevederile Constitutiei Romaniei", a declarat vicepresedintele Ioan Oltean, referindu-se la manifestatiile programate pe data de 15 martie, la Odorhei. Acesta este convins de faptul ca atat manifestatiile organizate de Consiliul National al Secuilor, in cadrul careia se doreste proclamarea autonomiei Tinutului Secuiesc, cat si cea organizata de PRM nu fac altceva decat sa creeze o stare tensionata si conflictuala intre romani si maghiari. "Este vorba despre actiuni care intra in conflict cu normele constitutionale", a adaugat Oltean, precizand ca PD se delimiteaza de ambele manifestatii.

Marko Bela: "CNS urmareSte compromiterea politicii UDMR"

"Nu suntem numai in pragul zilei de 15 martie, ci si in pragul aniversarii evenimentelor din 19 - 20 martie 1990, din Targu Mures. Si de aceea, cunoscand ce s-a intamplat in ‘90, cred ca astfel de manifestari si de retorici ar necesita o pozitie foarte ferma si foarte clara din partea tuturor politicienilor responsabil, inclusiv din partea presedintelui tarii", a subliniat liderul Uniunii. De asemenea, Marko a precizat ca nu este de acord cu mitingul preconizat de CNS sustinand ca, prin actiunea pe care CNS a programat-o pentru 15 martie nu se urmareste decat compromiterea politcii UDMR, care a optat din totdeauna pentru rezolvarea problemelor minoritatii maghiare prin instrumente politice, prin colaborare si nu prin proclamatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.