Pentru a fi sigur de castigarea definitiva a suprematiei in partid, atat Ion Iliescu, cat si Adrian Nastase, au inceput sa se confrunte deschis, fata in fata, implicandu-si in aceasta lupta oamenii de incredere. O astfel de intalnire, transformata la final intr-o adevarata disputa, a avut loc luni seara la sediul PSD din Baneasa. Dupa ce Nastase convocase dimineata o sedinta-fulger, pentru a pune la punct formarea guvernului din umbra, la care nu l-a invitat pe Iliescu, spre seara, acesta din urma s-a gandit ca nu poate ramane fara replica. Prin urmare, fostul presedinte a facut si el o sedinta la care si-a adus sustinatorii: Rodica Stanoiu, Ioan Talpes, Adrian Paunescu, Antonie Iorgovan. De partea cealalta a mesei s-a aflat tabara lui Nastase.

Discutiile ce au avut loc la sediul din Baneasa nu au fost dintre cele mai calme. Potrivit unor surse PSD, Ion Iliescu a ales sa-si aduca oamenii cu el in urma presiunilor pe care a fost nevoit sa le suporte din partea lui Ioan Rus si Victor Ponta, sustinatori de-ai lui Adrian Nastase, care au declarat public ca revenirea fostului presedinte la carma partidului nu este oportuna.

Mai mult, avand in vedere remarcele pe care le-au facut cei din tabara iliesciana la adresa colegilor mai tineri, transformati acum in reali adversari, se poate spune ca au primit un adevarat instructaj inainte.

Paunescu: "Fiecare partid are nevoie de un Cozmanca al lui"

De pilda, senatorului-poet Adrian Paunescu se pare ca i-a revenit sarcina de a-l urechea pe Victor Ponta, liderul tinerilor pesedisti, pentru declaratiile care le-a facut in mai multe randuri impotriva lui Octav Cozmanca, prin care cerea, de fapt, aducerea in structurile de conducere a juniorilor. "Fiecare partid ar dori sa aiba un Cozmanca al lui. Cum ti-ai permis tu sa faci afirmatiile astea?", s-a rastit Paunescu la Micul Titulescu, potrivit surselor noastre.

Deocamdata, fostul presedinte joaca rolul victimei

Realizand totusi ca, cel putin deocamdata, nu-si poate permite sa faca declaratii de razboi impotriva lui Adrian Nastase, in ideea de a nu-si pune partidul in cap pana la congres, Ion Iliescu a fost mai temperat decat de obicei. A apreciat ca i se potriveste mai bine sa joace in aceste momente rolul victimei. Astfel, ar fi spus intr-un anumit punct al discutiei ca el renunta sa se intoarca daca nu este dorit. "Daca nu ma vreti, eu nu vin!", a declarat Iliescu. Iar Nastase a replicat: "Haideti domīne, ca nu asa se pune problema!".

Discutiile nu au avut nici o finalitate. Pur si simplu, Iliescu a incercat sa-i demonstreze lui Nastase ca nu va renunta la lupta pentru castigarea suprematiei in partidul pe care l-a fondat.

Reactie ciudata

Desi ambele tabere ale formatiunii isi programeaza tot felul de astfel de intalniri secrete, liderii PSD s-au trezit sa spuna ca nu trebuie sa se mai discute public despre persoanele care vor ocupa functiile de conducere in partid. Incompetenti in a-si pastra dezbaterile in interior, pesedistii l-au trimis, ieri, pe purtatorul de cuvant, Titus Corlatean, sa declare ca acestea sustin de fapt "o capcana intinsa din afara partidului, de actualii guvernanti". "Avem un presedinte statutar, care este Adrian Nastase, vom avea o Delegatie Permanenta care va fi aleasa pana la congresul partidului si avem doua valori importante: presedintele partidului, Adrian Nastase, si presedintele-fondator Ion Iliescu si nu vom continua sa cadem in capcana, ci vom aplica regula jocului in echipa si modernizarea partidului", a precizat Corlatean. Totusi, Corlatean a recunoscut ca Nastase si Iliescu au discutat luni seara cu membrii de marca ai partidului, aratand ca sunt mai multe mize. In acest punct, a spus ca este vorba despre continuarea modernizarii si unitatea partidului.