Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va avea, in scurt timp, un nou presedinte.

Mandatul Colegiului CNSAS a expirat in urma cu cateva zile, si se pare ca actualul presedinte, Gheorghe Onisoru, nu va mai face parte din structura viitorului consiliu nici macar in calitate de simplu membru. Dupa sase ani de mandat in fruntea colegiului CNSAS, se pare ca Gheorghe Onisoru nu mai este sustinut de nici un partid care l-ar putea propune pentru o functie.

Colegiul care dirijeaza activitatea CNSAS este alcatuit din 11 membri, numiti de Parlament la propunerea partidelor, iar mandatul membrilor este de sase ani si poate fi reinnoit doar o singura data.

Cum mandatul actualului Colegiu s-a incheiat, partidele parlamentare isi aleg in aceasta perioada viitorii candidati.

Partidul National Liberal se gandeste la Claudiu Secasiu, membru si la ora actuala, dar ia in calcul si pe istoricul Stejarel Olaru. Decizia finala va fi luata la inceputul saptamanii viitoare.

Surse din Partidul Democrat au anuntat ca aceasta formatiune politica ii sustine pe Mircea Dinescu si Dan Lazea, ceea ce le-ar putea aduce celor doi un nou mandat in Colegiul CNSAS.

Conform cu ponderea parlamentara, la cate o nominalizare au dreptul si PRM si UDMR, iar in functie de negocieri, nu ste exclus nici ca Partidul Conservator sa aiba un candidat.

Partidul Social Democrat are trei propuneri: Cazimir Ionescu, Ioana Adina Dobrescu, si Florin Chiritescu, acesta din urma fiind membru al colegiului CNSAS inca de la infiintare, in 1999. in acelasi timp, PSD a anuntat ca il va sustine pe Constantin Ticu Dumitrescu pentru sefia colegiului, domnul Dumitrescu fiind reprezentatul numit de premier in CNSAS.

Si presedintia are dreptul la o nominalizare, care nu a fost facuta pana acum.

Actualul presedinte al colegiului, Gheorghe Onisoru, nu se bucura de sustinerea nici unei formatiuni politice.

Dupa finalizarea nominalizarilor, candidatii pentru colegiul CNSAS vor fi audiati in Parlament.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.