Liderul Partidului Forta Democrata din Romania (FDR), Petre Roman, a lansat ieri, la Bucuresti, seria dezbaterilor consacrate relansarii stangii democratice pe scena politica din Romania.

Cu acest prilej, alaturi de el s-a aflat si fondatorul Partidului Social Democrat, senatorul Ion Iliescu. Petre Roman a pledat pentru crearea unei stangi puternice si credibile in societatea romaneasca care sa se adreseze categoriilor largi de cetateni marcati in prezent de grave probleme sociale. Presedintele FDR considera ca fiind necesara relansarea stangii in contextul politic actual, ca alternativa viabila la actuala putere de dreapta si ca o bariera eficienta in calea pericolului demagogiei, populismului si extremismului. El doreste o stanga credibila care sa stea in calea incalcarii drepturilor cetatenilor, drepturi nerespectate acum de actuala putere - spune Roman, intre care enumera: dreptul la educatie, sanatate, dreptul la o viata mai buna.

Petre Roman: "Daca in 1990 vorbeam de toleranta zero fata de coruptie, astazi trebuie sa ne punem problema tolerantei zero fata de foame. Sunt prea multi compatrioti pentru care foamea este o realitate cotidiana". Petre Roman a declarat ca doreste sa-l aiba alaturi pe Ion Iliescu care este, in opinia sa, cel mai experimentat politician post-decembrist si fondatorul stangii post-comuniste, ceea ce practic poate fi considerata o invitatie adresata fostului presedinte de a se alatura FDR. Prima runda a dezbaterilor lansate de FDR a reunit o serie de reprezentanti ai mediului politic, analisti, profesori universitari, primari, fosti primari de sector, reprezentanti ai societatii civile. Printre participanti s-au numarat: Razvan Theodorescu, Ecaterina Andronescu si Octavian Stireanu, Neculai Ontanu si Alexandru Mironov.

Ion Iliescu: "Principalul partid al stAngii romaneSti se afla in dificultate"

Senatorul social democrat Ion Iliescu a afirmat, ieri, la o dezbatere privind relansarea stangii romanesti, ca principalul partid de centru-stanga din Romania - Partidul Social Democrat (PSD) - se afla in prezent in dificultate prin pierderea credibilitatii liderilor sai. "In ciuda faptului ca guvernarea PSD din perioada 2000-2004 a fost cea mai eficienta, din pacate autoritatea morala a contat mai mult pentru electorat, iar tara trebuie acum sa plateasca si va plati tribut mult timp la actuala guvernare de dreapta", a spus Ion Iliescu. In opinia sa, pentru PSD este dificil acum sa recupereze pierderea credibilitatii in conditiile in care ar fi fost mai mult mai simplu, in opinia sa, un proces de reconstructie. Pe de alta parte, Ion Iliescu considera ca este nevoie de o extindere a stangii romanesti, ca o alternativa la actuala putere, care sa cuprinda, intre altele, o constructie a partidelor neparlamentare de aceasta orientare.

In acest proces, Ion Iliescu pune accentul pe implicarea miscarii sindicale si a patronatelor dar si pe cea a reprezentantilor din mediul educational, pensionarilor, mediului rural, societatii civile. "Eu nu vad ideea de pol social ca pe o structura organizatorica, ci ca pe o modalitate de dialog in cadrul unor forumuri de dezbatere, care sa conduca la elaborarea unei platforme de stanga in interesul categoriilor largi de cetateni", a spus el. Ion Iliescu considera ca trebuie eliminate acele "tendinte hegemoniste" potrivit carora "ne unim, dar numai sub umbrela mea". Senatorul PSD a criticat pe larg o serie de "efecte negative" din societatea romaneasca produse de guvernarea de dreapta, pe fondul accentuarii polarizarii sociale, intre acestea fiind cota unica, esecul politicii fiscale, esecul politicii educationale, a politicii sociale. "Nu se face economie de dragul economiei", a adaugat domnia sa.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.